Matsyasana

matsya-d-renee-wilsonAz aktuális házi feladat megoldása során azzal az akadállyal kellett szembesülnöm, hogy szinte egyáltalán nem ismerem a hindu kultúrát, vallást, filozófiát, hagyományokat. Ezen okból kifolyólag csak töredékes információkat sikerült összeszednem, amelyekből azért megpróbáltam egy nagyjából koherens egészet összerakni. Tisztában vagyok vele, hogy ahol eddig kutakodtam és amit ez idáig feltártam, az csupán a „jéghegy csúcsa” és az összefüggéseket valószínűleg csak a tanfolyam egy későbbi pontján fogom megérteni.

A matsya szankszrit szó jelentése „hal”, de egyúttal utal Vishnu hindu istenség egyik megtestesülése is. A legenda szerint, amikor a világot a pusztulás fenyegette az emberek gonoszsága miatt, Vishnu hal formát öltött és megmentette a földet az árvíztől.

Egy másik hagyomány szerint miután Shiva istenség évekig aszkétikus életet élt a spirituális fejlődése jegyében, majd ezáltal elérhetővé vált számára az univerzum tudása és a Jóga misztériuma, egy tó vagy folyó közelében a az újonnan megismert titkos filozófiára tanította feleségét és egyben lelki társát, Parvati istennőt. Habár a hitves nem követte túlságosan nagy átéléssel a bölcsességeket, egy hal az isten minden egyes szavát gondosan hallgatta. Vishnu többször is megpróbálta eltántorítani Matsyát a hallgatózással, azzal, hogy visszadobta a folyóba, a hal kitartóan és eltántoríthatatlanul újra és újra visszaúszott, hogy tudásvágyát kielégítse. Tőle telhető módon próbálta végrehajtani a hallottakat, eközben megvilágosult, így lett Matsya a történelem első tanítványa, Shiva pedig az első mester.

Egy forrás szerint Shiva azzal jutalmazta a halat, hogy emberi testet adott neki, aki így már képes volt végrehajtani a tanultakat. Hosszú és kitartó spirituális fejlődést követően Matsyendra nevű jógi vált belőle, a halak királya, akitől a leghíresebb jógik származnak.

Én a következőképpen adnám elő a történetnek a bölcsességét egy jóga órán:

A legősibb jóga ászanáknak saját történetük van. A legtöbb jótékony hatással bíró és legnagyobb kihívást jelentő pózok hindu istenekről kapták a nevüket. Ugyanez igaz az általatok éppen végzett matsyasanára vagy halpózra is.

Figyeljétek meg az érzeteket ebben a pozícióban. Matsya a legenda szerint titokban kihallgatta az isteneket, akik az univerzum titkairól beszélgettek. Némán és mozdulatlanul, ahogyan ti is, de ugyanakkor hihetetlen koncentrációval és kíváncsisággal nyílt meg az újszerű, csodálatos tudás előtt. Érezzétek ti is a megnyílást a torkotokban, vállatokban, mellkasotokban, szívetekben.

Matsyának ki kellett állnia az elutasítás próbáját azzal, hogy az istenek többször is visszadobták a vízbe, de ő újra és újra visszaúszott, hogy tanulhasson, megismerje az ismeretlen. Legyetek ti is most tántoríthatatlanok és kitartóak, lélegezzetek, adjátok át magatokat a tartás jótékony hatásainak.

Matsya jutalma az emberi test és a megvilágosodás lett, a tanítványok ősatyját tiszteljük ma őbenne. A ti jutalmatok azok a testi és lelki pozitívumok, amelyeket a rendszeres jógagyakorlás idéz elő bennetek. Ne zárkózzatok el ezektől a hatásoktól, figyeljétek, értsétek és ismerjétek meg jobban önmagatokat.

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Matsyasana” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: