Trataka

KépMúlt hét vasárnap a jala neti után egy újabb Ayurvedikus tisztító eljárással ismerkedtünk meg a tanfolyamom. A trataka meditáció során egy adott pontra (ez lehet egy kisebb tárgy, fekete színű pont vagy jelkép, illetve gyertyaláng) fókuszáljuk a figyelmünket, ezzel könnyezés formájában egyfajta tisztulást idézve elő bennünk. Az eljárás során nemcsak a koncentráló képességünket fejleszthetjük, hanem a szemünket is erősítjük vele, sőt, akár pszichikus képességeinket is fokozhatjuk a segítségével.

A tanfolyamon legalább harminc lassú légzésig kellett egy szemmagasságban lévő gyertyalángba néznünk lehetőleg pislogás nélkül, amelyet (ha jól emlékszem) tíz légzésig tartó szünet követett letakart szemmel. Ezt a sort háromszor ismételtük el. Nekem a kontaktlencsém miatt igencsak nehezemre esett ezt a gyakorlatot rendesen elvégeznem – amikor pár másodperces nedvességmegvonás után a lencse elkezd megkeményedni a szemgolyón, akkor önkéntelenül is lehunytam a szememet.

A nehézségek ellenére nagyon megfogott ez a meditációs gyakorlat. Érdekes módon az elején egy kissé feszélyezve éreztem magam amiatt, hogy mások is vannak körülöttem – az egy pontra való koncentrálás érezhetően „összehúzta a teret” körülöttünk. Sűrűbbnek, feszültebbnek, nyomasztónak éreztem a levegőt magam körül. Azonban egy idő után egyre könnyebbnek találtam, hogy a láng „magjára” fókuszáljak: jóleső, békés, nyugodt érzés öntött el a meleg pont folyamatos figyelése miatt. A trataka meditációval végső soron a külső világgal való kapcsolatunk kizárása is jár, amelyet ilyenkor nem nehéz megtapasztalnunk. Egy kicsit úgy éreztem magam, mintha érdek vagy aggályok nélkül figyelhetnék valamit nem ennyi meg annyi lélegzetvétel erejéig, hanem a valahogy az „időn kívül”.

Egy kis utána olvasás során azt találtam, hogy a tratakának, az elme ezen különleges lekötésének két fő fajtája létezik: a bahiranga vagy külső trataka, illetve az antaranga, a belső trataka. Az előbbi könnyebb típusú meditáció során csak egyszerűen egy adott tárgyra vagy szimbólumra fókuszálunk, míg a második, nehezebb változat során egy tárgy tiszta belső vizualizációjára figyelünk.  Ezt gyertyaláng esetén könnyebb kiviteleznünk. A Hatha Yoga Pradipika tanúsága szerint pszichológiai és mentális szinten is hat ránk ez a meditáció. Megszünteti a depressziót, álmatlanságot, allergiát, fejleszti a koncentrációt és a memóriát. A szemünk kitisztul és egy idő után képesek leszünk a látszatok mögé látni. Ezeken kívül számos más jótékony hatásáról írnak, ezek közül a legérdekesebb (és leghihetetlenebb) számomra a telepátia és a telekinézis.

A második próbálkozásom teljesen más volt és úgy érzem, ekkor végigjártam a tratakám három kis „stádiumát”. Ezúttal egyedül voltam a szobában és a kontaktlencsém sem volt a szememen. A béke és nyugalom eleve adott volt, de a bahiranga során először megint küszködnöm kellett a pislogás ellen. Hiába meresztettem a szememet, annál jobban szúrt. Ráadásul a rövidlátásom miatt végig teljesen elmosódva láttam a lángot. A pihenés után a második körben kezdett el könnyezni a szemem. Ezúttal a könnyezés miatt kellett többször pislognom – főleg a jobb szemem könnyezett, gondolom amiatt, mert ez a gyengébbik szemem. Mielőtt elkezdtem szemüveget hordani körülbelül hat éve (csak kicsit több mint két és fél éve hordok kontaktlencsét) azért mentem el szemészetre, mert egyre gyakrabban fájt a jobb szemem (és persze a látásom leromlott és a fejem is fájt). A harmadik körben meglepő módon elmúlt a könnyezés és kitisztult a gyertyaláng. Már nem csak egy fénylő kört láttam, hanem a gyertya magját is figyelni tudtam. Még most is belepislogtam párszor, de lényegesen kevesebbszer, mint kezdetben.

Az eddigi tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy a trataka érezhetően tisztító hatással volt a szememre (és remélhetőleg legalább minimálisan az elmémre is). A rengeteg ismert pozitív hatás meggyőzött afelől, hogy érdemes tovább kísérleteznem ezen a számomra teljesen új területen.

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: