Kundalíni kezdőknek és haladóknak

Annyira régóta húzom-halasztom ennek a blognak a megírását, hogy az már nem lehet véletlen. Először a szokásos “kutassunk fel minden lehetséges forrást” megközelítés alapján szerettem volna összefoglalót írni a kundalíniről. Aztán rájöttem, hogy ez mégsem fog összejönni, hiszen ez egy igen ellentmondásos téma és túlságosan szerteágazó ahhoz, hogy mindent körbejárjunk ilyen rövid idő alatt (bár tudom, mindenkinek arra van ideje, amire szakít és ez nem lehet kifogás). Egyébként pedig azzal nyugtatom magam, hogy semmi baj a szubjektív bejegyzésekkel, hiszen az is lenne itt a lényeg, hogy az adott téma mit hoz ki belőlünk. Ráadásul olyan sokat beszéltünk már erről a témáról a tanfolyamon, hogy nekem egy kicsit nehéz is lenne újat mondanom. 

serpent

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy a kundalíni az egy kígyó. Világéletemben irtóztam és féltem a hüllőktől, őszintén szólva a kígyóknak még a látásukat sem bírom. El nem tudom képzelni, hogyan lehet őket háziállatként tartani – szerintem nem egy tipikusan szeretgethető állat, se keze, se lába, alattomosan mozog, ráadásul még sziszeg is hozzá. A magyar nyelv a kígyóhoz egyértelműen negatív sztereotípiákat kapcsol, gondoljunk csak pár jól ismert szólásra, közmondásra (“Kígyót melenget a keblén.”; “Kígyót-békát kiált rá.”) vagy szófordulatokra (“sima, mint a kígyó”; “sziszeg, mint a kígyó”). A másik dolog, ami eszembe jut erről az állatról, az az első bűnre csábítás az Ószövetségben, ahol természetesen a nő kóstolja meg először a jó és rossz Tudás fájának gyümölcsét. (A képen egyébként William Blake, az egyik kedvenc költőm érdekes illusztrációja látható. Figyeljük meg, ahogyan a kígyó felfele tekereg és szó szerint eteti Évát a képen az almával sugallva ezzel egy részről a tehetetlenséget az események ellen, másrészről a küzdelem hiánya a “na jó, egy falat csak nem árthat meg” attitűdöt képviseli. Ádám mindeközben hátat fordít az egész jelenetnek, vagy csak nem vesz róla tudomást, úgy tesz, mintha valami nagyon érdekeset látna a fán.) Persze belegondolva egyáltalán nem biztos, hogy a gondtalan és tudatlan paradicsomi állapotban való lét jobb perspektíva lett volna.

Mindezek ellenére meglepődve vettem tudomásul, hogy más vallásokban és kultúrkörökben egyáltalán nem Vishnu_and_Lakshmi_on_Shesha_Naga,_ca_1870“rossz fiú” a kígyó. Bizonyos kultúrákban termékenységi szimbólum, a Természet újjászületésének segítője, másokban a kreatív életerő megtestesítője, a halhatatlanság, a gyógyítás jelképe (gondoljunk csak a kígyóméregre vagy arra, hogy mi a modern orvoslás szimbóluma), szent helyek őrzője. Természetesen a buddhista és hindu mitológiában is megjelenik: a meditáló Buddhát gyakran láthatjuk úgy ábrázolva, hogy egy többfejű királykobra védelmezi (a “naga” jelentése “kígyótestű istenség”). A hindu mitológiában Vishnu a kozmikus óceánon úszik Ananta Shesha (“a nagák királya”) hátán hitvesével, Lakshmival. A saját farkába harapó kígyó számos kultúrában a létezés teljességét, a végtelenséget és a kozmosz ciklikusan megújuló természetét jelképezi.

Ezek után már egyáltalán nem lesz meglepő, hogy a minden emberben potenciálisan meglévő erőt a keresztcsont (“sacrum” – “szent hely”) környékén feltekeredve szunnyadó kígyóként (Shakti, nőnemű isteni kreatív energia – gondoljunk csak vissza Évára) képzelik el, amely a csakrák megnyílásával párhuzamosan kúszik egyre feljebb a múla bandhától a gerinc menti “nádin” vagy csatornán (ún. “sushumna”) a fejtetőig (a kundalíni a három testünk közül a finom testünkhöz köthető). Nagyon érdekes adalék, hogy a sacrum tisztelete több helyen előfordult a történelem során, a ókori görögök és egyiptomiak is az emberi test különleges helyének tartották. Hihetetlen elképzelni, belegondolni, de mindannyiunkban megvan a képesség a mindenség tudásának megszerzéséhez, végtére is az isten-emberré váláshoz.kundalini

Azonban a dolog ugyanannyira félelmetes, mint lenyűgöző. Ha felkészületlenül ér bennünket a kundalíni ébredése, az súlyos következményekkel járhat. Igen, spontán is megélhetjük a “megvilágosodást”, de a beszámolók szerint ez nem igen jár kellemes érzetekkel és utórezgésekkel. Kár volt megnéznem a kundalíni-szindrómának nevezett jelenség tüneteit, mert szokás szerint sikerült is felfedeznem magamon jó néhányat. Remélhetőleg csak amiatt, mert túlságosan általános volt a leírás, amit én néztem. Egyébként is hajlamos vagyok az ilyesmire, a múltkori térdízület anatómia szessön után konkrétan megfájdult a bal térdem és körülbelül egy hétig fájt, holott semmi fizikai oka nem volt rá (szerintem). Az igazi veszély abban áll, ha valakit keresetlenül, testileg-szellemileg-spirituálisan felkészületlenül, “tisztátalanul” és ez az energia. (Ehhez a témához ajánlom Gopi Krishna írásait és a vele készített interjúkat. Már ennek az embernek a nézése és olvasása sem mindennapi élmény.) Már a tanfolyamon is észrevettem a többieken az óvatosságot a témával kapcsolatban és igazság szerint annyi negatívumot hallottam már erről főként a Kundalíni Jóga kapcsán, hogy számomra megint kezdi kicsit visszanyerni a kígyó a sátáni jegyeit. (Eredeti tervem ellenére most mégsem fogok írni erről a “csodálatos rendszerről”, mert rájöttem, hogy csak felidegesíteném magam a modern kori képviselőin.)

Amit összegzésként elmondhatok, az az, hogy szerintem a kundalíni alapvetően sem nem negatív, sem nem pozitív dolog – mi tesszük ilyenné vagy olyanná. Csak a megbízható és hiteles információ és a tudás segíthet bennünket eligazodni a kundalíni körüli katyvaszban. Spirituális fejlődésünk elengedhetetlen része a kundalíni ismerete és kiismerése, de tisztában kell lenni vele, hogy mikor állunk készen egy-egy újabb szint meghaladására és magasabbra jutásra.

ajavulasutjai@gmail.com

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Kundalíni kezdőknek és haladóknak” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Hú Tami de jó ez a Blake illusztráció! Gondolkodtam én is rajta, hogy beleveszem a blogomba az Éva-kígyó dolgot, de végül nem akartam belekeverni a kereszténységet. Pedig tökéletesen ábrázoltad vele a kígyóval szembeni félelmeink okait is! A tehetetlenséget és a bűnhöz való örök kapcsolást a mi kultúránkból.
    Nagyon hasonlót írtunk amúgy! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: