Mala, mála, málá – Melyiket szeressük?

KépMostanában sokat gondolkodom rajta, hogy én is beszerzek magamnak egy malát, el is kezdtem nézegetni a kínálatot, azonban nagyon bizonytalan vagyok, hogy milyet is válasszak és nyilvánvalóan nem is mindegy, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat (bár én jobb szeretek úgy gondolni erre, hogy melyik teszi le majd énmellettem a voksát). És hát valljuk be, engem egyelőre elsősorban az esztétikai okok miatt vonz, amin jó lenne mielőbb túllépni. Pontosan ezen okból kifolyólag utánanéztem egy kicsit a témának és nagyon szívesen fogadnám, ha a mala-tulajdonos olvasóim megosztanák velem mala-választásuk történetét, ezzel segítve engem is a továbblépésben.

A katolikusoknak ugye ott van a rózsafüzérük és habár én nem vagyok katolikus, véletlenül nekem is van egy, a nagymamámtól örököltem egy nagyon szép sötétbarna fából (vagy valamilyen magból?) és fémláncból készült füzért. De mi is a mala vagy más néven japa mala? A szó jelentése girland vagy nyaklánc, valójában a keresztény, iszlám és a más vallásokban használt füzér őse. Már jóval több mint ezer éve hinduk és buddhisták egyaránt használják imádkozáshoz ezt a tradicionálisan 108 gyöngyből álló füzért vagy imaláncot. Hindu istenek, például Shiva ábrázolásában megfigyelhető a nyakláncként hordott girland. Célját tekintve a mala mantrák vagy istenségek nevének ismétlésének számolásában segít bennünket. A mantrát mondhatjuk halkan mormolva vagy mentálisan is, így hatékonyabbak, mint hangosan kimondva. Az ismétléssel elérhető a felszabadulás vagy moksha, az istenséggel való egyesülés, a spirituális, a transzcendens, a samadhi megtapasztalása. Több száz vagy akár több ezerszer is ismételik a mantrát, emiatt is fontos, hogy teljes egészében a hangzásra és a jelentésre összpontosítsunk, ne pedig a számolásra. A használatot segítik a gyöngyök közé font csomók, arra is van lehetőség, hogy szükség esetén 10-es sorokkal tovább bővítsük a malánkat. A 109. gyöngyöt több névvel is illetik, hívják „sumeru”-nak, „bindu”-nak, „stupá”-nak és a „guru gyöngy”-nek is. Mindig az emelletti gyönggyel kell kezdeni a számolást és a védikus hagyományban nem átlépik ezt a különleges gyöngyöt, hanem ehelyett megfordítják a számolás irányát.

De miért is 108? Erről a különleges számról én először a 108 Napüdvözlet kapcsán hallottam. A hindu istenségeknek 108 nevük van, amelyeknek ismétlése szent dolognak számít, ezt namajapának vagy japa (azt jelenti: „ismétlés”) jógának is nevezik. Nemcsak 108 gyöngyből álló füzérek vannak, hanem a mala állhat 54, 36, 27, 21, és 19 gyöngyből is, ezeknek a számoknak a többsége osztható 108-al. Ez a szám más vallásokban is megjelenik és számos jelentést tulajdonítanak neki. Ezek közül csak egy érdekességet emelnék ki: a szankszrit abc 54 betűből áll és miután mindkettő rendelkezik női és férfi jelleggel, magában hordozza a shivát és shaktit, így együtt 108-at adnak ki.

Az imalánc helyes használatára minden tradícióban megvannak a pontos szabályok. A hinduk jobb kezükben tartják a füzért a középső ujjuk köré tekerve és a középső és hüvelykujjal morzsolják a gyöngyöket egymás után. A mutató ujj az egót szimbolizálja, az önmegvalósítás legnagyobb megakadályozóját, így ezt a legjobb kihagyni a számolásos buliból, ezt az ujjat el is szokták ilyenkor tartani a többitől. A mala körkörös formája mikrokozmikus emlékeztető számunkra a világegyetem végtelenségére és ciklikus rendjére.

Számos anyagból készülhet a mala, amelyek közül Shiva követői számára szentnek számít az ún. rudráksa fa magjából készült gyöngy, míg Vishnu követői a tulsi növényből készültet részesítik előnyben. Jó hír, hogy a hinduk 100%-os vegánok ezen a téren, míg a buddhisták használnak állat és embercsontból készült malát is. Népszerű még a bodhi fa vagy annak Képmagja és a lótusz gyökere is. Féldrágakövek és drágakövek is előfordulnak, de a leggyakoribb és egyben legolcsóbb megoldás a szantálfa. A nálunk népszerű Tibeti Shop-ban láttam még rózsafa, illatos fa füzért is mindenféle osztószemekkel. Egy pár szót szólnék itt a rudráksa növényről, ugyanis különleges erőt tulajdonítanak az ebből készült maláknak. Ez a fa Ázsiában  őshonos, a belőle, pontosan a szárított bogyójából készült gyöngysor viselőjének ideg-és hormonrendszerére áldásos hatással van, hiszen elektromágneses tulajdonsága révén jó a stressz ellen és normalizálja a vérnyomást. Általánosságban segít jobban koncentrálnunk, frissen tartja szellemünket. A bogyók durva felülete analóg az aszketikus szannyászin életmód egyszerűségével is.

De végső soron milyet is érdemes választani? Nekem az eddig olvasottak alapján az jött le, hogy meg kellene fogalmazni egy „célt” a választási procedúra előtt: pontosan miért is szeretnék malát magamnak? Nyakláncként vagy karkötőként viselve állandóan emlékeztethet bennünket elhatározásainkra, hitünkre és így akár várakozás vagy utazás közben is használhatjuk egy kis meditációra, segíthet nekünk a koncentrációnk fejlesztésében. Jógagyakorláskor a matrac felső részén tartva a mala mintegy „magába szívja” a fizikai gyakorlásból származó energiákat, amelyek így gyakorláson kívül is bármikor feltölthetnek bennünket. A fél-és drágakövek nagy előnye, hogy azok már eleve jelentést hordoznak és így egy adott mederbe irányíthatjuk a meditációnkat (például az ametiszt kiváló védő és tisztító kő, kiegyensúlyozza az energiákat stb. – itt megtaláljátok a fontosabb kövek jótékony hatásait).

Összegzésként el kell mondanom, hogy még biztosan várni fogok a malám beszerzésével, úgy érzem, hogy több információra van szükségem az olvasottaknál, hogy „létjogosultságot” kapjak a mala-tulajdonosi címre. Ráadásul több megválaszolatlan kérdés van a fejemben, mint a kutatás előtt. Például van-e valamilyen jelentősége, hogy buddhista vagy hindu malát szerzek-e be, egyáltalán számít-e, hogy honnan és hogyan szerzem be, van-e bármiféle “tisztító eljárás”, amelyen át kell a füzérnek esnie mielőtt elkezdem használni, nem szentségsértés-e esztétikai okok miatt hordani, stb. stb….

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Mala, mála, málá – Melyiket szeressük?” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Nekem megkönnyítette a dolgom a barátnőm és egyben első jógaoktatóm, mert készített egyet fából a szülinapomra! 🙂 Viszont eddig még nem jártam körbe a témát köszi, hogy megkönnyítetted a dolgom! A drágaköves megoldás/link is nagyon tetszik, olyat még nem is láttam!!! Gyönyörűek!

  1. Hát én még mindig nézelődöm, már azon gondolkozom, hogy felkeresek egy mala-szakértőt. 🙂 Tényleg nagyon jók a kövesek is, csak egy kicsit attól félek, hogy ha nagyon belemegyek, akkor majd fog kellene egy mala rossz hangulatra, izgatottságra, fejfájásra, ihletadásra… Ki tudja, hova vezetne ez végül?! 😀

   Te egyébként szoktad hordani, használni?

   1. Még nem használom, majd akkor szerintem, ha elkezdek oktatni.. Lehet, hogy Indiába kell menned mala-szakértőt találni!! 😉 Legjobb lesz, ha jövök én is, és mindent tisztázunk!

 2. Nekem a kedvencem a Rudraksha. Ennek a bogyónak “több arcú” változata is van. Rishikesben láttam többfélét, nagyon érdekesek. Van 5 oldalú, négy, három, és kettő meg egy oldalú is, na azok már igen értékesek. Olyan kis göcsörtös, kicsit az agyvelőre emlékeztet. Engondolkodtató nem:)? Én egy szem ötágú Rudrakshát vettem anno az Amma ashramban Keralában, illetve azóta még kaptam egy teljesen egyszerű tulsi magokból álló malát, szintén Rishikeshből. Talán már körvonalazódik a válaszom lényege. Menjetek el lányok Rishikeshbe. Hm?

  1. Nekem is egyre jobban tetszik ez az egyszerű, de nekünk európaiaknak mégis nagyon különleges rudraksha füzér…

   Lassan már majdnem minden nap eszembe jut, hogy el kellene menni Indiába. Talán hamarosan… 🙂

 3. …Érdekes felvetés. 🙂
  Sokáig nem volt semmilyen malám, még egyszer készítettem egyet magamnak fából.
  Bementem egy gombos üzletbe és vettem pár fa golyót többféle formájút. barna gyöngyök voltak és minden 9. szem más volt.
  Miért???
  Nem tudom, csak így jött össze, mert próbáltam elosztani a gyöngyöket harmonikusan talán. 🙂
  Persze azóta vettem másikat.
  Az első bothifa magból készült (ami későbbiek során kiderült, hogy rudraksha mag, csak szépen le van csiszolva) Sok boltot feljártam, de csak ez az 1 érintett meg. Otthagytam, s csak másnap mentem vissza érte, mikor minden létező boltot bejártam. Sokat forgattam, mely során többször elszakadt és újra kellett fűznöm.

  A második malát neten rendeltem. Mikor megérkezett egy nagy szívdobbanást éreztem és a kézhezvétel után némi csalódást. Ez csontból készült és fekete festésű volt, mely a használat során lekopott és kifehéredett, De ez a szememben csak még szebbé tette és jelezte a mulandóságot. (A csalódottság csak azért volt, mert a kép alapján nem tudtam megítélni mekkora gyöngyszemekből áll a mala, s mikor kézbe vettem a lapátkezemben alig tudtam forgatni a szemeket a mantrák számolása közben.) 😀
  De ez a csont mala egyértelművé tette a számomra ez az a mala típus mely nekem való.

  Vettem még malát rudraksha magokból, melyet azóta átfűztem és ha úgy érzem, hogy szükségem van egy kis plusz energiára, vagy csak ki szeretném egyensúlyozni a hangulatom, vagy a vérnyomásom azt forgatom, de egyébként a kis szentélyem előtt pihen és várja, hogy a segítségemre legyen. 🙂

 4. Kedves Vityka!

  Köszönöm ezt a hihetetlen beszámolót. 🙂

  A Malák trükkös kis “ékszerek”, “ékek”, de ha óvatosan bánunk Velük, akkor nagyon sok örömet tudnak okozni nekünk. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: