Willis-köre és a nyaki jóga kérdésköre

Kép

A címben említett kör természetesen nem a sokak által kedvelt Bruce Willis színész nevéhez kapcsolódik és így nem is róla szól ez a bejegyzés, de nem is a képen látható ájfón 4-esről és ha még így sem vettem el a többség kedvét, akkor elárulhatom, hogy itt kőkemény anatómiái témákról lesz most szó, telis-tele érthetetlen latin szavakkal és bonyolult ászana elemzésekkel. Szóval kitartást mindenkinek (beleértve magamat is). 

A probléma ott kezdődik, hogy nem minden ászana biztonságos a nyak helyzete szempontjából. Ezt minden jógás könnyen beláthatja: nekem személy szerint sokszor megfájdul a nyakam utthita trikonasanában, mivel hosszasan felfele kell néznem, pont ellentétes irányba, mint ahogyan az természetes és megszokott lenne. Alapvetően két dolgot kell szem előtt tartani a nyakkal kapcsolatban: az egyik a vérkeringés, amely a szívből az agyba keringeti a vért, a másik pedig a a kis oldalsó nyaki ízületeknek a szerkezete és az idegpályák a nyak hátulsó részén. Súlyos következményei lehetnek, ha valami gátolja a vérkeringést vagy az idegpályákat: az agy nem kap elegendő oxigént, a zsibbadás, a gyengeség, a fájdalom a karban mind az elszorított vagy becsípődött nyaki idegnek “köszönhető”. Vizsgáljuk meg először a nyaki gerinc szakasz szerkezetét, hogy az így szert tett tudás segítségével kiküszöbölhessük ezeket a kellemetlenségeket.

A csigolyákat porckorongok választják el egymásról és ahol két csigolya részben fedi egymást, ott van egy kis oldalsó ízület a hát mindkét oldalán. A csont íve kitüremkedik minden egyes csigolyatestből: körülveszi és “védelmezi” a gerincvelőt és az idegek a csigolyák közötti réseken keresztül haladnak minden egyes porckorong hátulsó szélén. A baj akkor kezdődik, amikor a nyaki csigolya szakasz degeneratív változásokat kezd el mutatni: ilyenkor a porckorongok ellaposodnak és kiszáradnak, a csigolya közti ízületek elhasználódnak, elkopnak és érszűkület lép fel. Ez a nyugati világ embereit tipikusan már a 30-as éveik közepe tájától érintheti.

Ezeknek a degeneratív elváltozásoknak a nyomán bizonyos nyaki helyzetekben az idegeket elvezető nyílás beszűkül, aminek következtében fájdalmat kiváltó idegbecsípődés alakul ki az adott szakaszon, amely az enyhétől, ideiglenestől a súlyos, tartósig terjedhet, amely már orvosi ellátást igényel. Ezt okozhatja a nyak hiperextenziója, túlnyújtása, amely ugyan elöl nyitja a torkot, de hátul összenyomja a nyakat, olyan pózoknál, mint például a matsyasana. Szintén problémásak a hiperextenzióval összekötött nyaki csavarások, mint például a fejkörzés: ez szintén rongálja a csigolyák hátsó részét és így a porckorong felszínét is.

A nyak túlnyújtása továbbá az agy vérellátását is akadályozhatja. Az agy a nyak elülső részén található artériákból (jobb és bal feji ütőér), illetve a nyak hátulsó részén található artériákból nyeri a vérellátását. A gerincmenti artériák felől folyó vér a Willis-körben egyesül a fejverőérben vezetett vérrel, amely az egész agyat körbehálózza és ellátja vérrel.

circle_of_willis

A Willis-kör vagy Willis-féle agyalapi artériás gyűrű vagy hatszög (a bal oldali MRI felvételen) természetesen az alakjáról és a felfedezőjéről kapta a nevét: ez egy kör alakú érrendszer Thomas Willisről elnevezve. “Az agyalapi artériás anasztomozis gyűrű”, a (Willis-féle circulus arteriosus cerebri) az agykocsányok közötti árokban (fossa interpeduncularis) az agyalapnál fekszik. A két belső fejverőér (arteria carotis interna) és a két gerincmenti artéria (arteria vertebralis) közötti összekötő anasztomozis rendszert alkotja. Az elülső összekötő artéria (arteriacommunicans anterior), az elülső agyi verőér (arteria cerebri anterior), a belső fejverőér (carotis interna), a hátsó összekötő artéria (communicans posterior), a hátsó agyi ér (arteia cerebri posterior), és az alapi artéria (arteria basilaris) járulnak hozzá az anasztomózis gyűrű alkotásához. A Willis-féle circulus arteriosus cerebri lehetővé teszi, hogy a vér, akár a belső feji artériákon, akár a gerinc menti artériákon keresztül érkezik az agyalapi artériás gyűrűhöz, eljuthat az agy bármelyik részéhez mindkét féltekében. Kérgi és központi ágak erednek a gyűrűből, és ellátják az agyállományt. A gyűrűt alkotó artériák méretbeli variációi általánosak.” Azonban ha az ütőerek meszesedés miatt blokkolva vannak és hiperextenzió lép fel a nyakban, nyomást gyakorolva ezzel a csigolya artériákra, az agy vérellátása csökken. Ez szédüléssel vagy akár átmeneti eszméletvesztéssel is járhat és az esésből adódó további lehetséges sérüléssel.

Mire figyeljünk, hogy ez semmiképpen ne következzen be? Hacsak nem eléggé nyitott, flexibilis még a mellkasod, vállad és a felső háti szakaszod, hogy a nyakat becsípődő érzés nélkül hátraengedhesd (tehát a koponya hátsó része ne nyomódjon neki a nyak hátulsó részéhez) akkor ezt ne is tedd meg például virabhadra I-nél, urdvha mukha svanasanánál vagy ustrasanánál. Ha olyannyira ki tudod már emelni a mellkast, hogy a szegycsont közel párhuzamos a plafonhoz képest, akkor a nyakadat biztonsággal hátraengedheted.

A rémisztgetés után azért a Willis-körrel kapcsolatban nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy két belső fejverőér és két gerinc menti artéria biztosítja a keringést az alapi artéria felé, így abban az esetben, ha az egyik vagy a másik oldal veszélybe kerülne vagy esetleg teljesen eldugulna, a másik oldal a kör segítségével még mindig hozzájut az oxigén-dús vérhez és eljuttatja az elégtelen oldal felé. Tehát ha egy artéria teljesen működésképtelenné válik is, még mindig van ott legalább három másik, amely  biztosítja a szükséges vérellátást.

Forrás: Internet

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: