Személyes áldás – A híres-neves Mahamrityunjaya Mantra

mahamritunjayaMár jó ideje rá kellett jönnöm, hogy ez a blogírás iszonyatosan frusztráló tud lenni és van egy olyan sejtésem, hogy ebben nem vagyok egyedül. Kezdve azzal, hogy néha hihetetlenül sok időt tud elvenni egy-egy bejegyzés megírása, ami persze legyen érdekes, átgondolt, alapuljon valós tényeken, ha a téma megkívánja, arról pedig ne is beszéljünk, milyen nehezen veszi rá magát az ember magára az írásra. A “kötelezően megcsinálandó” feladatok még csak-csak elkészülnek előbb vagy utóbb, azonban ha már nincsen kiadva téma, akkor hol keressen rendes kutatnivalót az ember lánya? Aztán bevillant, hogy kicsit körül lehetne nézni a saját házam táján és megnézni, hogy mik is azok a kis apróságok, amik után már rég utána szerettem volna nézni és akkor találtam ezt a kis “gyöngyszemet”, az ún. Mahamrityunjaya mantrát.  

Életemben akkor hallottam először szankszritül megszólalni valakit, amikor egy szép napon az oktató a savasana legvégén elmondott egy rövid szöveget. Azóta ehhez az oktatóhoz járok rendszeresen, immár másfél éve, mégsem kérdeztem meg soha tőle, hogy mit jelent a szöveg és miért ezzel zárja a relaxációt. Helyette most utánajártam a mantrának, bemásolom az átírt szöveget és az angol fordítást hozzá (itt meg is tudjátok hallgatni):

Om Tryambakam Yajamahe
Sugandhim Pushtivardhanam
Urvarukamiva Bandhanan
Mrityor Mukshiya Maamritat

We Meditate on the Three-eyed reality
Which permeates and nourishes all like a fragrance.
May we be liberated from death for the sake of immortality,
Even as the cucumber is severed from bondage to the creeper.

Az én fejemben mindig is úgy élt ez a mantra, mint egy áldás: az érzékeny pillanatban “megfogott” gyakorló felől az oktató ezzel elűzi az ártó, gonosz szellemeket és egyúttal megnyújtja ezt a tiszta percet, amíg nagyon közel vagyunk saját lelkünkhöz. Valóban gyönyörű ez mantra és összetettségében túlmutat a hétköznapokon, becsempészi a transzcendenst a kis életünkbe, segítségével elgondolkodunk a léten, a nagy miérteken.

A “Halál felett győzedelmeskedő nagyszerű mantrának” is nevezik, amely nem mellesleg a több ezer éves Védákból származik (három helyen is megtaláljuk: Rigvéda, Jadzsurvéda és Atharvavéda). A mantra Trayambakához, a “három szemű” istenséghez szól, aki Rudra egyik jelzője. Ez utóbbit egyébként később Shivával azonosították. A hagyomány szerint ezt a titkos mantrát Markandeya nevű rishi (bölcs) találta meg és ő ismerte egyedül, amíg egy nap Chandra (Hold-istenség) bajba nem került: Daksha király megátkozta. Markandeya Satinak, a király lányának adta annak érdekében, hogy a halálos átok hatását lelassítsa. Végül Shiva vette át Chandra “pátyolgatását” és a fejére helyezte. Más verziók is léteznek az eredetét illetően, hívják Bija mantrának, Rudra mantrának, amely Shiva úr dühös arcára utal, illetve Mrita-Sanjivini mantrának is.

A mantra megóv bennünket mindenféle fenyegetés ellen és a halál pillanatában megkönnyíti az elengedést, a felszabadulást. A megvilágosodás eléréséért és a karmák megtisztításáért esedezik az elmondója. Végső soron a mentális, érzelmi és fizikai egészség helyreállítója ez a moksha (“felszabadulás”) mantra, a tudatosság átalakítója, fiatalsággal, hosszú élettel és halhatatlansággal ruház fel bennünket.

Azt hiszem, ez a kedvenc mantrám jelentése és hangzása miatt is: az első mantra, sőt, az első szanszkrit szöveg, amelyet életemben hallottam és elgondolkodtatott a jelentésen és amelyet pusztán azáltal tanultam meg, hogy sokszor hallottam egymás után. (Amúgy elég nehezen tanulok dolgokat kívülről, a többi tanfolyamra vagy más jógaórára megtanult mantráknál is megszenvedtem a memorizálással.) Nektek hogy tetszik ez a mantra?

***

Rólunk

www.ajavulasutjai.com

www.ajavulasutjai.com/blog/

Kapcsolat

ajavulasutjai@gmail.com

SZOLGÁLTATÁSOK:

Életvezetési tanácsadás

Személyre szabott jóga-és ájurvédikus terápia 

Angol nyelvtanítás

INGYENES Online Konzultáció / Állapotfelmérés / Szintfelmérés

Közösségi média:

www.facebook.com/ajavulasutjai/

KarmaKamra jógás csoport:

www.facebook.com/groups/781583679348770/

YouTube:

https://youtube.com/channel/UCeg-ilIgTlqHlD9YtmJ4H0Q

Webshop: 

www.ajavulasutjai.shoprenter.hu

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Személyes áldás – A híres-neves Mahamrityunjaya Mantra” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szuper! Van, hogy naponta többször is meghallgatom. Legjobban ez a verziója tetszik:

    (Az uborkás hasonlat meglepett) 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: