Otthoni gyakorlás

surya-namaskar-part-one-om-mritraya-namah-randhir-rawatlalÉletemben először ma felkeltem korán, hajnalban, hogy jógázhassam itthon (bár arra már volt példa, hogy 7-re mentem valahova órára), mivel napközben nem lett volna időm rá. Szerdán és pénteken kezdek a legkésőbb, 8-kor, így a 6 órási felkelés még reálisnak tűnt. Az egyetlen dolog, amit bánok ezzel kapcsolatban, hogy nem keltem fel 30-40 perccel korábban, ugyanis sajna elég kapkodósra kellett vennem a figurát a végén.

Korábban már írtam arról, hogy milyen nehezen veszem rá magam, hogy itthon egyedül gyakoroljak. Azonban az elmúlt időben egyre inkább kezd kialakulni bennem az igény, hogy olyan ászanasort kövessek, amely elősorban olyan pózokból áll, amelyeket szeretek, amelyekkel kímélhetem a derekam és a csípőm és amelyek az ayurvéda “törvényeivel” is összhangban vannak. Az sem elhanyagolható szempont, hogy többek között azért hanyagolom a pranayamát, mert nincs kedvem “csak úgy” leülni hozzá, ezzel szemben rögtön a gyakorlatsort követően természetesen következik nálam a meditációra való igény. Sokkal nyugodtabban és frissebben állok neki olyankor, mintha például agyilag felpörögve kellene csinálnom napközben két tanítás között vagy este munka után, fáradtan például.

Viszonylag könnyen felkeltem, a macska már 5 után egyszer felébresztett, de azért sikerült még visszaaludni. Kicsit féltem, hogy álmos leszek és fázni fogok, de egyik sem következett be végül, sőt, hamar ki is melegedtem, az ötödik napüdvözletnél már a második pulcsi is lekerült. Meg kell hogy jegyezzem, hogy az első kettőt kábé úgy végeztem, mint egy mozgáskorlátozott, de a merevség a vártnál is sokkal hamarabb elmúlt, persze ennek ellenére semmilyen komolyabb nyújtást nem végeztem tekintettel a korai időpontra. Különösen figyeltem rá, hogy meglegyen a “flow”-jelleg/érzés az egész gyakorlás alatt és a lélegzetvételek is nagyon jól kijöttek, annak ellenére, hogy most először csináltam végig az egyénileg magamra szabott sort. Közben persze rájöttem dolgokra, módosítani kell majd itt-ott, felcserélni vagy berakni egy-két ászanát majd.

Valljuk be, nehezített pályán indultam ma: a macska nyávogása-mászkálása főleg az elején, az időprés, ami miatt le kellett rövidítenem a befejező részt, illetve a legjobb időpontban, a savasana kábé ötödik percében megszólaló (az eredeti időpontra vonatkozó 7.10-es) ébresztés a telefonomon, amelyet elfelejtettem kikapcsolni előző éjjel. Mondanom sem kell, hogy mennyivel frissebben indult így a mai reggel és talán egy kicsit éberebb, aktívabb is voltam ma, mint általában. Kezd meggyőződésemmé válni, hogy ezt az új lakást jógázásra találták ki: hihetetlen, hogy van egy “jóga-sarkam”, amit csak a magaménak mondhatok. Az előző sötétebb és kisebb hely a régi lakásban nem igazán tudott lázba hozni.

Sajnálom, hogy a többi napon korábban kezdek, nem tudom, mennyire tudnám rávenni magam mondjuk egy fél 5-ös kelésre… Viszont ez az első “próbálkozás” nagyon pozitív élményeket hagyott bennem, szóval ki tudja, a végén még menthetetlenül rákapok (úgy legyen).

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: