Prana Vashya Yoga

PVY_poster_primary_seriesMúlt hét péntek óta egy számomra új jóga irányzattal ismerkedem egy nyolc alkalmas tanfolyam keretében az AgniSomában. A neve Prana Vashya, az indiai Vinay Kumar fejlesztése, amelynek oktatását Mysore-ban lehet elsajátítani és itthon még csak nagyon kevesen tanítják. Az ashtangához hasonlóan ez a foglalkozás is 120 perces, záró és nyitómantrával. A hatvan ászanából álló első sorozat a képről tanulmányozható.

A sorozat alapkoncepciója a pranayama és az ászana összekapcsolása, hiszen normális esetben a mozdulat követi a légzést, és nem fordítva, pont emiatt a légzés ritmusa adja a gyakorlás ütemét. Ez a légzéskontroll egyébként amiatt is hasznos, mert segít az összpontosításban, így az elme fókuszáltabb marad. A sorozat légzésvisszatartást (kumbakha) is tartalmaz a vinyásza végzése alatt – ez az első alkalommal nagyon furcsa (izgalmasan furcsa) volt számomra és szinte éreztem, ahogy vörösödik a fejem egy-két helyen, viszont másodszorra már sokkal könnyebben ment. Ez a különleges gyakorlat rendkívüli módon fejleszti a kitartásunkat és állóképességünket.

Nos, ha valakinek, akkor nekem különösen szükségem van a fókuszáltság fejlesztésére, a pránára a tudatosság fokozásához. A “vashya” szó jelentése kontrollálás, amelynek során megkíséreljük szabályozni és csatornába vezetni az energia áramlását, hogy azt koncentráltan hasznosíthassuk, tágabb értelemben “off the mat” is, tehát az életünkben és életvitelünkben – végtére is az egészség és a hosszú élet kulcsa ez. Az egészséges test és elme elengedhetetlen az önismerethez, saját működésünk megértéséhez – ha kialakul egy tudatosság bennünk, akkor az ellenőrzésünk alá állíthatjuk, tudatosan befolyásolhatjuk ezt a kettőt. Ez az irányzat segít, hogy megerősítsük az idegrendszert, így kiváló stresszoldó hatása is van. A teljes testet, minden testrészt alaposan átmozgat, különös tekintettel a lábakra – na, ezt éreztem is múlt szombaton rendesen: a lábamban nem nagyon szokott izomláz lenni, viszont múlt héten rendesen éreztem a combom elülső részét a nap folyamán…

Ez a gyakorlás egy különleges flow alapján épül fel: lassú, de határozott, megfontolt, mélyről jövő, egyenletesen mozgatja végig a testünket, miközben megerősít, kiegyensúlyoz és nyújt, ráadásul a tempótól az idegrendszer és az elme megnyugszik. Habár első ránézésre nehéznek tűnhet, gyakorlással könnyen hozzá lehet szokni ehhez az újfajta mozgáshoz: magamon is észrevettem, hogy múlt héten még nagyon szenvedtem a vinyászákkal, főleg az ülésből felállással, viszont tegnap már sokkal simábban ment, ráadásul ma már a combom sem fáj tőle.

A sorozat hosszútávon helyreállítja a hőháztartást is, amelyben különösen nagy reményem van, ugyanis az én komfortzónám olyan 23 és 25 között mozog alapesetben, 20 fok körül már fázom, 28-nál meg már irtó melegem van… A pózok egyébként részemről rendben vannak, legjobban a vasisthasanák és a sorozat végi hasizom gyakorlatok tetszenek, viszont a sok háton/vállon fekvő hátrahajlítás a végén nemigen esik jól a derekamnak sajnos.

Kedvcsinálónak Gabi rövid bemutatóját itt nézhetitek meg. Ha pedig felkeltettem az érdeklődésedet és szívesen kipróbálnád a Prana Vashya-t, akkor itt olvashatsz bővebb infót az óráról. Persze Gabi nem mellékesen magától a mestertől tanulta el az irányzatot, amelyet saját megfigyelésem szerint saját egyéniségéhez és nőiségéhez lágyított, így jó szívvel tudom ajánlani például azoknak a lányoknak, akiknek kicsit sok az ashtanga katonás szigora és ellentmondást nem tűrése.

PVY_poster_mantras

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Prana Vashya Yoga” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia Tami,
    Nekem azóta állt be a hőháztartásom, amióta elvégeztem az első tanfolyamot. A kezem és a lábam mindig hideg volt és fáztam. Mára kevesebb ruha is elég. Szóval biztosan érzed majd magadon a változást! 🙂
    A légzésvisszatartás, hát az az elején elég durva volt számomra is, meg akartam fulladni, de idővel ez is helyreállt. Én nagyon megszerettem ezt a jógastílust. Feltölt 🙂

    1. Hát én is várom már ezt a jótékony hatását, főleg így télen jól jönne… 🙂 Nekem is tetszik, de a derekamra még jobban oda kell majd figyelnem… Viszont most, hogy megcsináltattam az atlas-kezelést, remélhetőleg csak egyre jobb és jobb lesz ez is. :

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: