Gyakorlat teszi a Mestert…

yoda-do-or-do-not-there-is-no-tryAddig húztam-halasztottam a blog megírását, hogy az már magam előtt is kellemetlen – először akartam írni egy bejegyzést a próba tanítás után, majd az első “éles” jógaórám után és múlt vasárnap már a második órám is lement és eddig még mindig nem tudtam magamat rávenni, hogy leüljek és megosszam az első élményeimet az elektronikus térrel (vagy Veletek)… 

A próbatanítás jobban ment, mint amire számítottam. Csak egy darab oktatónak, Reginának (akihez több mint másfél évig rendszeresen jártam és akitől gyakorlatilag “megtanultam” jógázni, már ami a dolog fizikai oldalát illeti) kellett előadnom a tudásomat péntek hajnalban – előtte fel akartam kelni még egyszer egyedül is letanítani a sort, csakhogy nem bírtam fölkelni, de ettől függetlenül, tényleg jól ment a dolog: mivel azt a sort mutattam be, amelyet mostanában itthon gyakorolni szoktam, ezért sem a sorrenden, sem az ászanákon nem kellett külön még gondolkodnom és az utasításokon sem véreztem el. Egy-két helyen volt csak, hogy észrevettem, hogy nem éppen azt csinálja, amit mondtam, de olyankor a másik oldalnál jobban figyeltem, hogy egyértelműbb legyek. Persze annyira azért izgultam, hogy ne nézzek egyszer sem a “tanítványra”, ne legyen semmi közelebbi kontaktus, mert féltem, hogy akkor hirtelen mindent elfelejtenék. Olyan hibákat emelt ki Regina a végén, hogy “jobb és bal csípő” helyett mondjak “csípőcsontot”, “engedd le a csípődet”-et mondjak “hajlítsd a csípőd” helyett. És hogy legyen több az utasítás – igen, ez természetes, hiszen ha látom már, hogy mik a “hibák”, mire kell felhívni a figyelmet, akkor azokat az órán majd kiemelem. Mint később kiderült, ez nem is olyan egyszerű…

Röviden szólva az első órát alul, a másodikat túlterveztem. Első alkalommal hatan jöttek el, három lány és három fiú, akik közül kettőt ismertem is a stúdióból. Volt egy nagyon kezdő fiú, aki szegény szenvedett is rendesen az órán és kicsit tehetetlennek is érzetem magam, nem tudtam, hogy mivel tudnék neki segíteni… Az álló pózokat öt légzéssel kezdtük el kitartani és ha jól emlékszem, a pavanamuktasana sorozatnál tértem át a nyolc légzésre, mert láttam, hogy különben korábban be fogjuk fejezni az óra végénél. Ezzel szemben múlt héten rögtön nyolccal kezdtünk és irtó gyorsan eltelt az idő (ráadásul tettem is be még pár új álló pózt), így a pavanamuktasana résznél már kábé negyed óra maradt az óra végéig… Tehát sok mindent ki kellett hagyni, egy janu sirsasana, paschimottanasana, batthakonasana, vakrasana, setu bandhasana, apanasana, jathara parivartanasana még nagyon gyorsan lement a végén, de kevesebb, mint öt percet hagytam így a relaxációra, így egy picit ki is futottam az időből, pár perccel fél öt előtt hagytuk abba… Tudom, hogy vannak tanárok, akik rendszeresen 5-10 perccel tovább tartják az órát és ha az ember nem siet, akkor ezzel nincs is gond, viszont én már most is szeretném tartani a pontos kezdés-pontos végzés filozófiáját, ahogyan az angol tanításban is teszem.

Második alkalommal öt lány jött el, két kezdő volt közöttük, ketten pedig régebbi jógások lehettek, ahogy az óra alapján meg tudtam ítélni. Az első alkalom után beszéltem egy pár szót néhány emberrel, hogy legyen egy kis visszajelzésem az óráról és ők szinte csak jó dolgokat mondtak, egy lány mondta, hogy néha összekevertem a jobb és a bal oldalt – ezen nem csodálkoztam, a legutóbbi alkalommal valami miatt többet is tévesztettem az utasításokban (többször kellett kijavítanom magam), mint máskor, az oldalakra különösen oda kell figyelnem. Az utasításokon kívül az igazításokra kell majd jobban odafigyelnem. Most nagyon sokat “ugráltam” fel a matracról, egyik embertől a másikig óra közben, ez nem tudom, mennyire zavaró a résztvevőknek. Még ki kell találnom a koncepciót: nekem nagyon tetszik az az irány, amit Regina is csinál, az előző jógaoktatóm: olyan sokáig tartatja ki a pózokat (ez inkább az álló pózokra igaz), hogy sorban mindenkit ki tud igazítani. Na már most én maximum nyolc légzésig tartatok ki mindent, szóval ez lehetetlen, most több embert is igazítottam egy-egy blokkban, de lehet, hogy átállok arra, hogy mindig csak egy embernek segítek, az senkinek sem lesz olyan zavaró. Ennek amúgy kicsit az a hátulütője, hogy a kezdőbbekhez többször megy oda az ember, de én azt nem akarom, hogy bárki “bénának” érezze magát, esetleg elmenjen a kedve az egésztől a túlzott törődés miatt. Rájöttem, hogy milyen könnyű utat követnek azok az oktatók, akik egyáltalán nem igazítanak, csak csinálják… Így egyszerre csinálni, számolni, utasítani, igazítani, mindenkire figyelni nagyon nehéz, főleg ha az alap utasításokon kívül még mást is el kell mondani – olyankor megakad a számolás, ami szintén nem szerencsés.

Amit az eddigi tapasztalatok alapján tennem kell, az egyrészt a plusz utasítások összeszedegetése, hogy ne akkor kelljen gondolkodni, hanem határozottan és tömören mondani tudjam, illetve az igazítások módszertana, mert még nagyon bizonytalannak érzem magam ezen a téren és a tanfolyamon sok alap igazítást nem vettünk, hiszen azokat csak olyan kezdő emberkéken lehet megfigyelni, akiken nem volt lehetőségünk “gyakorolni”. Talán keresek pár oktató videót a neten, biztos vannak ilyenek fenn valahol. Kicsit még gondot okot a ráhangolódás: ebben a stúdióban nem igazán szoktak om-ozni, mantrázni, nem is akarom már az elején ezzel sokkolta a tanítványokat, helyett dosha pranayama és ujjayi gyakorlás volt, illetve mondtam pár szót még az Ayurvédáról és hogy miért is ebben a szellemben építettem fel az órát. A második órán ezzel el is ment több mint tíz perc, ami nagyon sok. Még át kell gondolnom, hogy mi lesz az ideális út, szeretnék egyedi ráhangolódást, de még nem találtam ki a végső koncepciót.

Összességében elmondhatom, hogy még nagyon sokat kell fejlődnöm és tanulnom oktatóként, amire ez a heti egy alkalom nagyon jó lehetőség és pont amiatt szerettem volna egy stúdió keretén belül kamatoztatni a frissen megszerzett tudásom, hogy gyakorolhassak, tapasztalhassak, ne kallódjanak el a nehezen megszerzett tudnivalók és hogy magabiztosabb legyek, illetve hogy szép lassan kialakuljon a jóga oktatói egyéniségem.

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: