A váll anatómiája: a váll leggyakoribb sérülései és kezelési módjai

1479328_582616928459791_978469253_nÚgy döntöttem, hogy jobban rá fogok menni az anatómiára mint témára több okból kifolyólag is. Egyrészről aktív jógásként fontos ismerni a főbb mozgásszervekre vonatkozó anatómiai tudnivalókat a sérülések elkerülése és a biztonságos gyakorlás érdekében, másrészről oktatóként fokozottan figyelni kell a hozzám járók egészségre, a sérülések megelőzésére, harmadszor pedig érdekel is a téma és nem szeretném elfelejteni, illetve ki szeretném bővíteni azokat a hasznos dolgokat, amelyeket az oktatói tanfolyamon elsajátítottam. Először a jegyzeteim alapján néhány mondatban összefoglalom a kurzuson tanultakat, majd egy rövid és közérthető tanulmány fordítását közlöm, amely jó bevezetőként szolgál a váll különböző sérüléseihez: a szemléletesség kedvéért összeszedtem hozzá néhány ábrát is. Végül a blog végén felsorolom néhány, a témához kapcsolódó magyar nyelvű oldal linkjét. Úgy tervezem, hogy a későbbiekben még folytatom a váll tárgyalását több jógához kapcsolódó vonatkozással.

A váll rendkívül tág mozgástartománnyal rendelkezik, szerkezete bonyolult, a sérülések megelőzése érdekében érdemes megérteni az egyes részek működését. A jóga vonatkozásában az egyik legfontosabb rész a rotátor köpeny – ennek izmai a következők: supraspinatus, infraspinatus, teres minor, subscapularis (lásd a fenti ábrát). Az általuk előidézett mozdulatok: subscapularis – abductio (távolítás), infraspinatus és teres minor – kifele forgatás, subscapularis – befele forgatás. A felkar (humerus) a lapockához (scapula) képest a következő irányokba mozdulhat: adductio (a kar keresztbe húzása pl. garudasana), abductio (a kar oldalra történő felemelés pl. utthita trikonasana), extensio (hátranyújt a kar pl. purvottanasana), flexio (felemel a kar pl. urhdva hastasana), kifele és befele rotáció. A lapocka mozgásai a következők: adductio (retractio: a lapockák közelednek egymáshoz), abductio (protractio: a lapockák közelednek), depressio (a váll lefele húzása) / elevatio (a váll emelése), illetve felfele vagy lefele rotáció (forgatás).

Fontos a vállak épségének megőrzése a gyakorlás során: különösen a gyakran ismétlődő, a vállakat igénybe vevő pózoknál (RSI – repetitive stress injury), mint például a vinyásza és a chaturanga végzésekor. A rotátor köpeny szindróma vagy más néven a subacromális becsípődés esetén a supraspinatus izom tapadási pontjánál az ín becsípődhet minden olyan póznál, amelynél a kart a váll fölé emeljük (pl. virabhadrasana I, parvatanasana, utkatasana, bhudarasana, urdhva hastasana). Az elkerülés érdekében minden karemelesnél az első mozdulat a kifele forgatás legyen (aktiváljuk a teres minort, infraspinatust). A chaturangánál figyeljünk rá, hogy a kezek vállszélességben legyenek, a könyök legyen a csukló fölött vagy egy kicsit hátrébb, a váll és a könyök legyen egy vonalban, a könyökök testhez közel, a hasizom dolgozik (ne toljuk fel és ne lógjon), a vállak simuljanak a hátba, nyissuk a mellkast, a mellkast tartsuk meg a talaj fölött. Annak érdekében, hogy ne a vállöv izmait terheljük, stabilizálni kell a lapockát. Az izmokat (trapezius, romboidok, pectoralis minor, serratus anterior) és ne az ízületet dolgoztassuk. Készítsük elő a helyes chaturangát olyan előkészítő pózokkal mint a bhujangasana, bhudarasana, shalabasana, sfinx, urdha mukha svanasana.

A következő írás egy angol nyelvű cikk („Milyen vállal kapcsolatos problémák léteznek?”) fordítását közlöm, amelyet itt találtam (a képeket a netről szedegettem össze):

http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Shoulder_Problems/shoulder_problems_ff.asp

Melyek a váll részei? 

A vállízület izmok, inak és szalagok által egyben tartott csontokból áll. Az inak erős szöveti szalagok, amelyek a vállizmokat a csontokhoz kötik. Segítenek az izmoknak a váll mozgatásában. Az ínszalagok egybetartják a három vállcsontot és segítenek a vállízület stabilitásában.

Kinek vannak vállproblémái?

Férfiaknak, nőknek, gyerekeknek egyaránt lehet vállproblémája.

Mi okozza a vállproblémákat?

Számos vállprobléma oka a váll környéki puha szöveti rész sérülése. A váll megerőltetése a kor előre haladtával növeli a sérülési esélyeket. A fizikai munkavégzés és a sportolás is okozhat problémákat.

A váll fájhat egy helyen, nagyobb területen vagy a karban. Az idegi alapú vállfájást okozhatja epehólyag, máj, szív, és nyaki gerinc megbetegedés.

Hogyan diagnosztizálják a vállal kapcsolatos problémákat?

Az orvosok a kórtörténetet, fizikai vizsgálatot és a röntgenhez, ultrahanghoz és az MRI-hez hasonló vizsgálatokat alkalmaznak a diagnózishoz.

Hogyan kezelik a vállal kapcsolatos problémákat?

A vállproblémákon leggyakrabban a pihenés (ne használjuk a vállat 48 órán keresztül), a jegelés (jegeljük 20 percen keresztül négy és nyolc alkalom között naponta, használjunk jéggel teli zacskót vagy törölközőt), a komresszió (egyenletes nyomást gyakorlunk a fájdalmas területre, hogy segítségével lemenjen a duzzanat, egy pólya vagy kötés segít egyhelyben tartani a vállat) és az emelés (tartsuk a sérült területet a szív felett, egy párna a váll alatt segít megtartásban) segítenek. Ha nem múlik el a fájdalom vagy a merevség, keressünk fel egy orvost a probléma diagnosztizálásához és kezeléséhez.

Melyek a leggyakoribb vállproblémák?

A leggyakoribb vállal kapcsolatos problémák közé tartozik a ficam, a leválás, a rotátor köpeny szindróma, a rotátor köpeny szakadás, a befagyott váll, a törés és az ízületi gyulladás. A tünetek és a kezelések a probléma jellegétől függően eltérnek.

A ficam

fic

Ficam akkor következik be, amikor a felkarcsont tetején lévő gömb kiugrik az ízületi tokból. Ez akkor fordulhat elő, ha a váll megcsavarodik vagy ha erőteljesen meghúzzák. A ficam kezelésekor az orvos visszarántja a felkart a helyére. További kezelésmódok: egy karfelkötő kendő vagy hasonló viselése, hogy egy helyen tartsa a vállat, pihenés, napi három vagy négyszeri jegelés, gyakorlatok a mozgástartomány növelésére, az izomerősítésre és a sérülések megelőzésére.

Ha a váll egyszer kiugrott a helyéről, akkor ez később újra bekövetkezhet. Ez a serülés különösen gyakran előfordul aktív életmódod folyatató fiataloknál. Ha a ficam miatt szöveti vagy idegi sérülés is bekövetkezik, akkor szükségessé válhat a műtéti eljárás.

A válltáji leválás

lev

A válltáji leválás akkor következik be, amikor a kulcscsont és a lapocka közti szalagok elszakadnak. A sérülést leggyakrabban egy a vállat ért ütés vagy nyújtott karral történő esés okozza.  A kezelési módok közé s pihentetés, a kar felkötése, a jegelés, a pihenést követő mozgatás, súlyosabb esetekben a sebészeti eljárás tartozik.

A rotátor köpeny szindróma: ín-és nyálkatömlő gyulladás (tendinitis és bursitis)

rot k gy

A váll íngyulladásakor az inak begyulladnak (piros, fájdalmas, duzzadt) a váll részei közti becsípődés következtében. A nyálkatömlő (más néven bursa: egy kis folyadékkal teli zsákocska, amely védi a vállízületet) gyulladás akkor következik be, amikor a nyálkatömlő begyullad. A nyálkatömlő gyulladást néha olyan betegség okozza, mint a reumás ízületi gyulladás. Továbbá bekövetkezhet még olyan sportok esetén is, amely megerőlteti a vállat vagy olyan munkáknál, amelyeknél gyakran kell a váll fölé nyújtózni.

A kétfajta gyulladás külön és együtt is előfordulhat. A kezelési módok közé a pihentetés, a jegelés, a gyógyszeres kezelés (aspirin, ibuprofen, amelyek csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot), az ultrahang a mélyrétegi szövetek felmelegítéséért és a vérkeringés serkentéséért, a finom nyújtások és az erősítő gyakorlatok, a kortikosteroid injekció, és ha nem következik be javulás a sérülést követő fél vagy egy év közti időszakban sem, akkor a sebészeti eljárás.

A rotátor köpeny szakadás

 rot k sz

A rotátor köpeny inai begyulladnak a gyakori használattól vagy a kor előre haladtával. Néha egy nyújtott karral történő esés következtében is megsérülhetnek. A sportolás vagy olyan munkák esetén, amelyeknél ismétlődő módon kell a karokat a fej fölé emelni szintén megsértheti a rotátor köpenyt. Az idős kor miatt az inak elkophatnak, amely szakadáshoz vezethet. Néhány szakadás fájdalommentes, míg más komoly fájdalommal jár.

Az elszakadt rotátor köpeny kezelése függ az életkortól, az egészségi állapottól, a sérülés komolyságától, és hogy mióta áll fenn a szakadás. A kezelések közé a pihentetés, a fájó terület melegítése vagy hűtése, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, az izmok és az idegek elektromos stimulációja, az ultrahang, a kortison (hormonkészítmény) injekció, a mozgástartomány bővítését és funkcióját serkentő és erősítő gyakorlatok és a műtét (ha a szakadás nem javul más kezelések hatására) tartozik.

A befagyott váll szindróma

 bef

A befagyott vállú emberek mozgási tartománya rendkívüli mértékben korlátozott. Az okok közé tartoznak: a krónikus fájdalom miatti használat hiánya, rosszabbodó reumatikus megbetegedés, az ízületben kialakuló szövetnyaláb, amely akadályozza a mozgást, a vállízület mozgását elősegítő folyadék hiánya.

A befagyott váll kezelései a következők: fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, melegítés, finom nyújtó gyakorlatok, az izmok és az idegek elektromos stimulációja, kortison injekció és műtét, ha a váll nem javul más kezelések hatására.

A válltáji törés

tör

Csonttöréskor a csontnak vagy egy részében vagy az egész csontban hasadás keletkezik. A váll esetében a törés általában a kulcscsontot vagy a felkarcsontot érinti. A törés gyakran esés vagy a vállat ért ütés esetében következik be. A kezelési módok a következők: az orvos úgy rendezi el a csontokat, hogy azok összeforrhassanak, egy karfelkötő kendő vagy egyéb segédeszköz együtt tartja a csontokat, a csont gyógyulását követően vállat erősítő és mozgást segítő gyakorlatok, illetve a műtéti eljárás.

A váll ízületi gyulladása

ost

Az ízületi gyulladásnak két fajtája van: csontízületi gyulladás (a betegség oka a porc elhasználódása) és reumás ízületi gyulladás (egy vagy több ízületi gyulladával járó autoimmun betegség). A váll csontízületi gyulladás gyakran szteroidot nem tartalmazó gyulladás gátló gyógyszerekkel kezelik, mint például az aszpirin vagy az ibuprofen. A reumás ízületi gyulladásban szenvedőknek fizioterápiával és a kortikosteroidhoz hasonló gyógyszerekkel kezelik.

Ha ezek a kezelések nem enyhítik a fájdalmat vagy javítják a váll működését, szükségessé válhat a műtéti beavatkozás.

Milyen váll problémákkal kapcsolatos kutatásokat végeznek?

A kutatók azon okból kifolyólag kutatják a vállproblémákat, hogy a műtéti eljárásokat hatékonyabbá tegyék, növeljék a váll működési hatékonyságát és csökkentsék a fájdalmat, korrigálják a mozgási mintázatokat, amelyek vállfájdalmakat okoznak gerincvelőt ért sérülést szenvedett embereknél, új gyógyszerek kifejlesztése, amelyek segítenek az izmok és az inak gyógyulásában, illetve a rotátor köpeny szakadásának megelőzése és kezelése.

Itt egy érdekes kis bejegyzés anatómia és jóga témakörében:

http://aum.hu/gomukhasana-merev-vallakra/

Váll anatómia, sérülések és pár (főleg haladóbb) vállnyitó gyakorlat:

http://hotashtanga.blogspot.hu/2013/08/a-vallizulet.html

http://hotashtanga.blogspot.hu/2013/08/vallserulesek.html

http://hotashtanga.blogspot.hu/2013/01/vallnyito-gyakorlatok-1-resz.html

http://hotashtanga.blogspot.hu/2013/01/vallnyito-gyakorlatok-2-resz.html

További váll anatómiát, sérüléseket és kezeléseket bemutató oldal rengeteg szemléltető ábrával, videóval és jó tanáccsal:

http://mentakozpont.blogspot.hu/search/label/váll

Angol nyelvű videó L. Kaminoffal a karemelés problémáiról kezdő jógásoknál – a végén rávilágít arra is, hogy miért nem kezdő jóga gyakorlat a lefele néző kutya (már én is rengetegszer megtapasztaltam, hogy milyen nehéz elmagyarázni a póz helyes kivitelezését kezdő gyakorlóknak…

http://www.youtube.com/watch?v=mPSu6FO5O04

A legtöbb hátrahajlító gyakorlat sikere is a nyitott vállakon múlik (dhanurasana, ustrasana, chakrasana, kapotasana stb.) – ezekről és a vállak egyéb jógához kapcsolódó vonatkozásairól egy későbbi blogban szólok majd.

***

Rólunk

www.ajavulasutjai.com

www.ajavulasutjai.com/blog/

Kapcsolat

ajavulasutjai@gmail.com

SZOLGÁLTATÁSOK:

Életvezetési tanácsadás

Személyre szabott jóga-és ájurvédikus terápia 

Angol nyelvtanítás

INGYENES Online Konzultáció / Állapotfelmérés / Szintfelmérés

Közösségi média:

www.facebook.com/ajavulasutjai/

KarmaKamra jógás csoport:

www.facebook.com/groups/781583679348770/

YouTube:

https://youtube.com/channel/UCeg-ilIgTlqHlD9YtmJ4H0Q

Webshop: 

www.ajavulasutjai.shoprenter.hu

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: