Filmajánló – Kés helyett Villa, avagy “az ételed legyen a gyógyszered”

forks-over-knivesA 2011-ben készült amerikai dokumentum film, amely alcíme szerint életmentő lehet, felfedi és megmagyarázza a táplálkozás és a különböző betegségek közti több évtizedes tudományos kutatásokon alapuló összefüggéseket, végkicsengése, hogy az alacsony zsírtartalmú (finomított olajoktól is mentes), teljes, növényi alapú étrend segítségével megelőzhetőek és legyőzhetőek (valójában teljesen visszafordíthatóak) az olyan gyakran halálos betegségek, mint a rák, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Ezeket természetesen a modern világ hús-tej-és élelmiszer ipar rohamos “fejlődésének” köszönhetjük, ezekkel együtt pedig a hús, a tejtermékek és a feldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztásának.

Ezt a filmet mindenkinek meg kellene néznie, különösen azoknak, akik fontosnak találják, hogy egészségesek legyenek (nem csak a jelen pillanatban, hanem hosszú távon is meg akarják őrizni a testi és szellemi fittségüket, egészen életük végéig – sajnálatos módon ilyen emberből kevesebb van, mint gondolnánk), de a sötétben tapogatóznak és képtelen eldönteni, hogy a millióféle táplálkozási irányzat és egészséges életet promótáló szakértői vélemény közül melyik is az, amelyiknek hinni lehet.

Miért van az hogy annak ellenére, hogy az orvosi technológia a fejlettségi szintjének a tetőfokán áll és a gyógyászati szolgáltatások, termékek választéka még sohasem volt ilyen nagy, hihetetlen sok pénzt költve ezekre az állam és a lakosság, mi mégis egyre betegebbek vagyunk? A világ vezető halálokai közé tartoznak a “jóléti betegségek”, mint a rák (kinek ne lenne olyan ismerőse, rokona, aki rákban halt meg? – nekem sajnos nem egy van…), a szívbetegség és az agyvérzés, egyre fiatalabb korúakat érint a cukorbetegség, egyre többen egyre többféle gyógyszert szednek rendszeresen, miközben a megoldás olyan egyszerű: csupán az egészséges táplálkozáson és a rendszeres mozgáson múlik, hogy betegen vagy egészségesen éljük-e le az életünket.

A film egyik vonulata két zseniális professzor, Caldwell Esselstyn és T. Colin Campbell (egyikőjüket sem lehet elfogultsággal vádolni: mindketten farmon nőttek fel – kiskoruktól állatokat etettek és tehenet fejtek – és sokáig meggyőződéssel hitték, hogy a hús-és tejtermékek fogyasztása hozzátartozik az ideális étrendhez) karrierjét követi nyomon, akik interjúkban beszélnek munkásságukról és tudományos kutatásaik eredményéről, különösen a Kína-tanulmányról. A két tudós egymástól függetlenül jutott ugyanazokra a következtetésekre az egészségre és a táplálkozásra vonatkozóan.

A másik szál bemutatja az amerikai és más országok káros táplálkozási szokásainak történelmi okait és következményeit a jelenben, illetve különböző egészségügyi problémákban szenvedők  (tulajdonképpen már krónikusan beteg alanyok) “átalakulását” követi nyomon, akik orvosok tanácsára, irányításával és felügyeletével veszik kezükbe az életüket: a káros táplálkozási és életmódbeli szokásaikat feladó emberek csupán pár hét leforgása alatt bámulatos javuláson mennek át: az egyikőjük például az addig évek óta naponta marokszámra szedett gyógyszert és kétszeri injekciót teljes mértékben elhagyhatta pár hét után, miközben a közérzetében és energiaszintjében addig nem tapasztalt javulást észlelt ő és a családja, ismerősei is. Ehhez semmi mást nem kellett tenniük, csak felhagyni azokkal a tényezőkkel, amely az egészségüket tönkretette (állati eredetű és feldolgozott termékek elhagyása, az addigi mozgásszegény életmódot már minimális rendszeres mozgással való felváltása is számít). A film röviden szól még azokról a háttérben húzódó politikai érdekekről is, amelyeknek nem feltétlenül az a célja, hogy a lakosság egészségesen és természetesen táplálkozzon és drága gyógyszerektől és orvosi kezelésektől mentesen élje le az életét.

A számomra a két legmegdöbbentőbb rész közül az egyik annak az idősebb hölgynek az életútja, akit fiatalabb korában mellrákkal diagnosztizáltak, de nem adta át magát a betegségnek: sportolóként (maratonfutó) nem tudta elfogadni, hogy mostantól feküdnie kéne és várnia javulást vagy inkább a halált. Az emlőeltávolítást követően a rák a tüdejét és a csontjait is megtámadta, így orvosa kemoterápiás kezelést írt neki elő, de ő ehelyett elment John McDougallhoz (szintén a növényi alapú táplálkozást támogató orvosi vonal képviselője), aki megmutatta neki, hogyan táplálkozzon egészségesen. Nem sokkal ezután a nő részt vett az Iron Man triatlonon és aranyérmes lett a saját kategóriájában.

A másik egy történelmi tény, amit nagyon érdekesnek találtam: 1939-ben Norvégia német megszállása során az ország összes “tenyészállatot” elkobozták, hogy a katonákat ellássák étellel. Ezután a növényi táplálkozásra “kényszerült” lakosság körében rohamosan csökkent a szívrohamban és agyvérzésben elhunytak száma. Ez így ment egészen a háború végéig, miután újra betörtek a piacra az állati eredetű élelmiszerek.

norway_wwii

Ahogyan sok minden másért is, az egészségünkért is egyedül mi vagyunk felelősek: mi döntjük el, hogy milyen ételeket vásárolunk és teszünk az asztalra. Manapság már az információ hiányra és a tudatlanságra is egyre nehezebb lesz hivatkozni, a tények ellen lassan már csak a fülünk befogásával és a szemünk lehunyásával tiltakozhatunk. Kérdés, hogy meddig lesz még a szokás, hagyomány és íz “szentháromság” elég erős ahhoz, hogy további generációkat hagyjon tévhitekben és félrevezetésekben felnőni. Remélem már nem sokáig.

Megjegyzés: A teljes értékű, növényi alapú étrend azért nem azonos a vegán étkezéssel, mert amíg ugyan egyik sem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt, addig az utóbbi sajnos nem zárja ki a finomított, mesterséges adalékanyagoktól hemzsegő, erősen feldolgozott élelmiszer ipari termékek fogyasztását, az olyan általam “ételszemétnek” nevezett ételeket, mint a különböző rágcsálnivalók (például chipsek), cukorkák, konzervek, szószok, leves és salátaporok, olajtól csöpögő (előre előkészített fagyasztott) sült krumpli, fehér lisztből készült sütemények, stb. Természetesen ezeknek a fogyasztása sem életbiztosítás, így teljes mértékben kerülendőek.

Itt találtam egy angol online verziót.

HippocratesQuote

 
http://www.ajavulasutjai.com
Facebook oldal:
http://www.facebook.com/naprolnapranap

Jógás csoport:

https://www.facebook.com/groups/781583679348770/

Kontakt & Hírlevélre feliratkozás:

ajavulasutjai@gmail.com

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: