Szex és Jóga

Könyvajánló – Haich Erzsébet: A szexualitás és a jóga51Q6DN9AJWL._SY344_BO1,204,203,200_

A címével ellentétben ez az írás nem lesz olyan népszerű, mint a nőknek szóló amerikai sorozat, azonban reményeim szerint szűk olvasótáborának mégsem fog csalódást okozni. Az előre sejthető, hogy a jóga csodálatos rendszeréről lévén szó nem a legújabb divat és az egy éjszakás kalandok állnak majd az írás fő fókuszában.

Haich Erzsébet Beavatás című – szintén méltán világhírű – könyvének első részéről még tavaly írtam egy bejegyzést, A szexualitás és a jóga című  könyvét pedig még régebben elkezdtem olvasni, de valamiért csak most sikerült a végére jutnom (feltételezem, akkor még nem értem meg a mondanivalójához). A könyv egyszerű stílusban és formában, őszinte hangnemben rendkívül mély témákat feszeget, amelyeknek megértése természetszerűleg nem juthat el mindenkihez: ez az írása magáról az élet és a létezés értelméről szól, a végső titkok megismerésének kulcsáról. A másik téma, amelyik szorosan kapcsolódik ehhez a könyvhöz, az a kundalíni témaköre, amelyről itt szintén írtam régebben egy kis blogot – esetleg érdemes belenézni azoknak, akik most hallják először ezt a szót.

Az egyik dolog, ami újra és újra lenyűgöz a jógában az az, hogy végső soron arról szól, hogy mi magunk vagyunk a boldogságunk forrása, a kezdet és a vég, a megfelelő kérdéseket feltevő és azokra válaszokat adó, a nagybetűs Mindenség, az Isten. Mindehhez többek között “semmi másra””nincs szükségünk, mint megtanulni, hogy teljes mértékben befelé figyeljünk, “jelen legyünk” önmagunkban – persze mindez nem olyan egyszerű és nagyon hosszú utat kell megtennünk a “megvilágosodás” eléréséhez.

Haich Erzsébet könyve pontosan ezzel foglalkozik: a szellem és az anyag eggyé válásáról, az éltető életenergia elpazarlása helyett annak megtartásáról. Az életenergiát nem más, mint a szexuális erő fűti, annak a megtartásával aktiválhatjuk a magasabb szellemi központjainkat.

De mit is jelent ezen erő magunkban tartása és ez miért is olyan fontos?  És tulajdonképpen hogy is jön a képbe a szexuális energia? A dolog sokkal összetettebb, mint először gondolnánk – a könnyebb megértés érdekében írtam egy kis bevezetést a téma jógikus anatómiai és Ayurvédikus hátteréről három vonatkozásban.

Az első kapcsolódási pont az Ashtanga Ayurvéda (az Ayurvéda nyolc ága) – ennek az utolsó, legmagasabb szinten lévő ága a Vajikarana, az afrodiziákumok tudománya: a szexuális energia a testi egészség és a betegség gyökere, ez az ág hivatott növelni ezt az energiát (ide tartozik az egészséges nemi élet és a fogantatás).

koshasA második a három testünkhöz (fizikai, kauzál és asztráltest) kapcsolódik – ezek közül az utóbbi két finomabb test alkotja a lingát, amely öt rétegből (kosha) épül fel: annamaya, pranamaya, manomaya, vijnanamaya és anandamaya kosha. Ezek közül minket most a legutolsó kosha érdekel, amely az üdv és a boldogság forrását hordozza magában és amelynek a “fűtőrendszere”, a fizikai testben lévő megnyilvánulása a reproduktív szervrendszer.

Az utolsó pont a testet felépítő hét dhatu (szövet) tana: ezeknek a hetedik, legfinomabb eleme a shukra dhatu, vagyis a reproduktív szövet. A shukra nem véletlenül jelent “esszenciát”: a hímivarsejt és a petesejt a test összes többi szövetének a lényegi elemét magában hordozza, illetve ezek segítségével jön létre új élet. A shukra alakul át ojas-szá (a három “létesszencia”: a prána, tejas és ojas a három dosha finomabb formája, amelyek a finomtest működését irányítják), amely végső soron minden szövetet táplál, erősít, megtart (a prána és a tejas működését is az ojas támogatja, amely a belső béke, a nyugalom és a magabiztosság feltétele (ki látott már bizonytalan idegbajos jógit karddal a kezében?!).

Az ojas a nemző folyadék szunnyadó állapota, általában az erőről gondoskodik és az összes testszövetet, különösen az idegszövetet táplálja, továbbá az immunrendszer alapját is képezi: ellenállás és erő a betegségek ellen, míg az alacsony ojas idegösszeomláshoz, idegkimerültséghez vezet. Pszichológiai síkon ez a szövet kötődik a kreativitáshoz (a kreatív ösztönhöz és a végső megvalósításhoz) – és itt válik nagyon érdekessé a dolog: a szexuális energia táplálásán és kontroll alatt tartásán múlik a shukra egészséges működése, tehát az egészséges, kiegyensúlyozott szexuális élet egyrészről kulcsa lehet az egészséges test működésének (erről Haich Erzsébet könyve csupán kisebb mértékben szól, lévén hogy végső soron ez nem lehet a jógik útja). Azonban a spirituális fejlődéshez elengedhetetlen az önmegtartóztató élet: ez még inkább támogatni fogja az shukrát és ojast. Egyébként a vata-túlműködés okozza a legnagyobb problémát a shukra dhatuban, tehát a vata eluralkodása a szervezetben a reproduktív szervrendszer betegségeit okozhatja. A legyengült szervezetet (jelei például a fáradékonyság, az alacsony kreativitás) például a szexualitás még jobban legyengíti.

kundalinirising2Amiről a könyv nagyrészről szól, az a szexuális energiának a megtartása és irányítása a magasabb idegi központok felé és a csakrák megnyitásával, illetve az energiájuk hasznosításával egy időben történő átalakítása életerővé, teremtő erővé. A szexualitás különböző szintjeinek vizsgálatakor kiderül, hogy a közös pont bennük az egység elérésének keresése és hogy tulajdonképpen az istenivel való egyesülésnek vágya fejeződik ki szexuális vágyként a testben – ennek a legmagasabb formája a tényleges egyesülés az istenivel a kundalíni felébredésével.

A könyv a szexuális erő jelentőségét, a kundalíni (“a teremtő őskígyó”) felfogásának történelmi hátterét és a hozzá kapcsolódó bibliai és más vallási, mitológiai párhuzamait tekint át, majd foglalkozik az elvetendő (a gerincvelőre ható, veszélyeket rejtő jógagyakorlatok, a kundalínihez köthető pszichológiai betegségek) és a követendő példákkal (konkrét útmutatót nyújt a “kereső lelkeknek”).

A szexualitás maga a materializált szellemi erő legalacsonyabb szintű megnyilvánulása és egyedül a mi döntésünkön múlik, hogy a teremtő erőt alacsonyabb vagy magasabb szintre irányítjuk-e. Sajnálatos módon a természet és az ember közti szakadás, a modern, “civilizált” világ létrejöttének eredményeképpen egyre többször előfurdul, hogy az emberekben először a magasabb idegi centrum aktiválódik és egyre gyakoribb a rendszertelen látens aktiválódás – gondoljunk például az őrült zsenikre (tudósok, költők, művészek), vagy azokra, akik az alacsony rendű ösztöneik szolgálatába állítják ezt az erőt (tipikus példa lehet itt a Gamer című film, amelyben nem véletlen, hogy a két virtuális valóság közül az egyik a szexuális, a másik a gyilkolási ösztönök kielégítésének kedvez).

A szattvikus táplálkozáshoz hasonlóan az absztinencia is egy logikus és praktikus lépés a spirituális úton: a hatha jógával uralmunk alá hajtjuk a testünket, míg kitartó szellemi koncentrációval, pranayamával és önkéntes, őszinte önmegtartóztatással (az elfojtásnak természetesen semmi értelme nincsen itt) a testből szellemi energiákat nyerünk, amelyek segítenek a transzformációban. Ez valójában a jóga lényege: átalakulni – ugyan kívülről szemlélve veszteségnek tűnhet az önmegtartóztatás, igazából nem az: egy alacsonyabb szint feladása egy sokkal többet ígérő lehetőség érdekében. Néhány jógagyakorlattal fizikailag segíthetjük is ezt a folyamatot (a vérnek az altestből a felsőtestbe irányítása), ehhez gyakorlati tanácsokat is nyújt a könyv. A kezdet nehéz, de amint tudatomban eggyé válok a szellemmel, egésszé válok, akkor a test szexuális vágyai elmúlnak, hiszen végső soron a gondolataink és nem a testünk vágyakozik: a “fizikai” lét megszűnésével a “szellemi” lét lép előtérbe, ahol már az “élet” és “halál” fogalmai nem ellentétei egymásnak és a folytonos újjászületéseknek vége szakad.

Weisz_Adolphe_Othello_And_DesdemonaMég az egyetemen tanultuk a 18. századi angol irodalom (az angol irodalmi művek központi témája egyébként már a kezdetektől a nemiség, a szexualitás) verseit elemezve, hogy ezekben a “halál, meghalás” szinte mindig az orgazmust jelenti: akár az irodalmi műveket vagy az ősi kultúrák művészi ábrázolásait áttekintve is nem újdonság, hogy a halál és a szexualitás nem állnak távol egymástól. Gondoljunk csak az Utas és Holdvilágra (amely szerintem a magyar irodalom egyik legzseniálisabb alkotása, újra is kellene olvasni majd) vagy az Othellóra (az egy millió dolláros kérdés, hogy miért kell Desdemonának a nászéjszakáján meghalnia – szerintetek?). A nemi aktus, a kielégülés egy kisebb halál, az életenergia elpazarlása: ezt már a történelem előtti ősi kultúrák művészei is nagyon jók tudták. Azonban ez nem fordul elő, ha az energia a test szolgálatában marad, a megfosztás és a széttöredezés helyett az erő egyben marad, támogatva ezzel a finomabb funkciókat.

Az átalakítás igazából hosszú folyamat, akár többször is újjá kell születnünk az alacsonyabb szintek meghaladásához, az idegek állóképességének növeléséhez, azonban magasabb szintről indulva a szexuális erő felgyorsíthatja a folyamatot és egy emberélet alatt megélhetjük a teljességet.

matrix-ibm-brain-chipBelátható, hogy csak hosszú, kitartó szellemi gyakorlással emelkedhetünk túl az emberi mivoltunkon – mindaddig a csakrák zárva maradnak, közvetlenül nem működnek, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy testileg, szellemileg vagy lelkileg betegek, hanem “csupán” saját szellemi tudatlanságunk foglyai vagyunk (persze ezt szerencsére nem mindenki éli meg rabságként – remélem értjük már, miért szerepel itt ez a kép): arról van szó, hogy a fizikai világot tekintjük az igazi valóságnak.

A kundalíni a tudatosság, a figyelem koncentrált energiája, tudati energia, ami az elme gondolkodás és érzelmek alóli felszabadulásakor nyilvánul meg: a szamádhi állapotában nem vagyunk tudatában a fizikai testünknek. A kundalíni a mindenkiben meglévő magasabb fejlődéshez szükséges erő, amelynek a segítségével kibontakoztathatjuk szellemi lehetőségeinket, a kígyót felébresztve, a hét csakra (a finomtest lappangó energiaközpontjai) aktiválásával kozmikus tudatra tehetünk szert, amelyet követően eddigi életünkre csak egy felejthető álomként tekintünk majd vissza, amelyet egy éber, tudatos és isteni boldogság állapota vált fel.

Ha mindent megtalálunk önmagunkban, akkor már nem hiányozhat semmi, nincs szükségünk semmi másra…

… kell ennél több?

Forrás:

Haich Erzsébet: A szexualitás és a jóga

David Frawley: Jóga és ájurvéda

http://www.ayurvedacollege.com/Ayurveda/shukra-dhatu-closer-look

Oktatóképzős jegyzeteim

***

 www.ajavulasutjai.com
Facebook oldal:
http://www.facebook.com/naprolnapranap

Jógás csoport:

https://www.facebook.com/groups/781583679348770/

Kontakt & Hírlevélre feliratkozás:

ajavulasutjai@gmail.com

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: