Csak derékan!

 Korábban ígéretet tettem, hogy írni fogok hamarosan egy bejegyzést, amelyben elmondom, hogy hogyan is áll a derekammal a helyzet. Nagyjából a “helyzet változatlan” kijelentés megállja a helyét, bár persze vannak nagyon jó napjaim is.

 

download (1)Két és fél évvel ezelőtt abbahagytam a jóga gyakorlást szinte teljesen. Az addig napi szinten űzött jógázás lassan eltűnt az életemből: mellette már elkezdtem egyre sűrűbben kocogni járni, elsősorban a súlyvesztés szándéka miatt. Igazából az otthoni gyakorlás nem okozott fájdalmat általában, hiszen itt én választottam meg, hogy mit szeretnék csinálni. Azoknak, akik harmóniára és / vagy stresszoldásra törekszenek a mindannapjaikban, nagyon tudom ajánlani, hogy rendszeresen gyakoroljanak otthon. Nálam azonban az utolsó időkben sajnos már nem hozott olyan “eredményeket” a gyakorlás, amelyeket vártam volna tőle, emellett viszont rengeteg felgyülemlett energiám és némi súlyfeleslegem volt, amelyet le kívántam vezetni, illetve adni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az akkori “párom”, akivel együtt laktam napi szinten csinált ki idegileg (mondjuk ez kölcsönös volt) és rombolta az önbecsülésemet az alakomra tett megjegyzéseivel, másokhoz való hasonlítgatásával. Szóval a jógával elváltak útjaim…

imagesEzután ami a jógázást illeti, nagyjából változatlan a helyzet: esetenként eljárok jóga órákra (pl. Bikram), de ezek közben / után jellemzően felerősödnek a fájdalmaim. Otthon azóta kevésszer jógáztam, ugyanis először az oly rég áhított kettlebell-t kezdtem el (2015 aug.) és pár hónapig heti kétszer jártam, amely nem súlyosbított a panaszokon, inkább segített a derék körüli izmok erősítésében. 2016 év elején kezdtem el rendszeresen edzőterembe járni, egyre gyakrabban, majd olyan heti öt-hat alkalommal. Ebbe csoportos és gépi edzések egyaránt beletartoztak és segítettek karban tartani a derekamat, javult is a helyzet. Emellett szaunázni és svéd masszázsra is elkezdtem járni, amelyek szintén jót tettek.

is_170314_depression_800x6002017 januárban kórházba kerültem 2 hétre, majd 2 hét múlva ismét visszaestem, megint 2 hét kórház (ennek nincs köze a gerincemhez vagy bármilyen fizikai problémához!). Ezek után nagyon sokáig nem tudtam rendesen sportolni, elsősorban a poszt-traumatikus depresszió miatt. Mindenki, aki már volt depressziós tudja, hogy milyen nehéz bármiféle aktivitásra rávennie magát ilyenkor. Legyen az egy könyv olvasása vagy valamilyen film megnézése, bármilyen szociális program… Szóval egy igen nehéz időszak volt ez, de én mégis büszke vagyok magamra, hogy nem hagytam el magam teljesen: eljártam kocogni, nyögve-nyelve de mégis eljárogattam terembe, jógázgattam, ha csak fél órákat is YouTube-ra… Persze a derekam megszokta az intenzív mozgást és nyújtást, így most komoly fájdalmakat éltem meg: sokat feküdtem és nem táplálkoztam éppen egészségesen (rengeteg kenyérfélét ettem, nasiztam…). Emellett sajnos a munkahelyi életben is kudarcok értek, ami ahhoz vezetett, hogy dohányzással, ivással, bulizással próbáltam levezetni a feszültséget, amely csak még mélyebb mélységekbe hajított eleinte. Aztán persze jobb lett az idő múlásával és bennem tényleg megvolt végig a szándék, hogy javítok a helyzetemen: motivációs videókat néztem, olvasni kezdtem újra, meditálni próbáltam, egészségesebben próbáltam enni.

78324392Olyan egy éve ülőmunkát kezdtem el végezni: 3 hónapig először, ami igen csak megterhelte a derekam, főleg amíg el nem kezdtem labdán ülni. Előtte az ékpárnát használtam, illetve a derekamat / hátamat pócoltam ki, hogy kényelmesen egyenes legyen. Ezek után még a labdán ülni is rossz volt, alig vártam, hogy állhassak… Aztán három hónapig mászkálós melóm volt, amelynek az egyetlen előnye az volt, hogy a derekam nem romlott, bár a lábaim igencsak fájtak 10 óra lótifuti után…. Idén pedig szinte folyamatosan labdán ülök irodában, ugyan van hogy kellemetlen, de szerintem még mindig ez a legjobb megoldás. Mondjuk nem teljesen értem a labdák besorolását: 165 cm-ig ajánlja az 55 centist. Nos, az én 153 centimmel a nyakamban van a térdem az 55 m-ösön, a 65-ösön pedig magas talpú (kb. 6 cm) cipőben szintén magasabban van kissé a térd a csípőcsontnál… Persze nagy előny, ha emellé állítható az asztalunk, monitorunk.

downloadA derekam lassan kezdett javulni, amikor újra komolyabban nekiálltam kondizni. Tavaly december óta rendszeresen járok ismét, heti négy-hat alkalommal. Ami nekem a legjobban bevált a derekam szempontjából: TRX, köredzések, hot iron (csak kis súlyokkal az elején!), core training, aqua fitness és persze a különböző alakformáló, zsírégetők is jók, hacsak nincs sok ugrálás benne vagy ami féloldalasan terheli a derekat (pl. egy lábon egyensúlyozva hajolni) vagy ami sajnos gyakori ezeken: olyan fenék-vagy comberősítők, amelyekek pl. négykézláb, a láb fel-vagy oldalra emelésével kell végezni. Ezek a gyakorlatok halálosan tudnak fájni, hiszen derékból kompenzálok (sajnos a comb-és farizmom meglehetősen gyengécske). A gépekből a futógépet hónapok óta nem használtam, azon túl, hogy addigra végre feladtam, hogy valaha is jó futó lesz belőlem, nem hiszem, hogy az ugrálás jót tenne akár az ízületeknek, akár a női szerveknek… Helyette ott az elliptikus tréner, a taposó gépek, lépcső és létra vagy az evező (egyenes háttal is lehet evezni!), a biciklit csak ritkán használom, mert egy az, hogy ülök eleget a munkahelyen, másrészről hajlamos vagyok ellustulni és csak a telefonomat nyomkodva lazán tekerni… A Deep Work nevű óra szintén nem jött be nekem derékügyileg, ahogyan a Body Art sem, bár az lehet, hogy csak a gyors koreográfia miatt.

Pár hónapja fedeztem fel egy aránylag új mozgásformát viszont, amely első kipróbálásra szerelem lett: ez a Beautyrobic. Véletlenül kerültem be órára és nagy szemekkel tekintgettem körül, amikor kiderült, hogy beolajozott testtel, felfűtött teremben fogunk 60 percen át vonaglani meg feneket rázni… Viszont hihetetlenül jót tett a derekamnak! A forgatás, mozgatás és mellé a derékkímélő has-és comberősítés egy rendkívül jó átmozgatást nyújt az embernek. Kemény, de közben szórakoztató mozgásforma, ami mindig kicsit más. Jelenleg a Dollhouse Budába járok, mert ott van 16.45-től óra heti kétszer, de persze nem mindig jutok el sajnos. Először a Fitness Factory-ba jártam, ahonnan sajna elment az oktató, viszont ehéttől ismét van ez az óra mással heti egyszer. Igaz az lenne a legjobb, ha lennének videók, amelyek alapján otthon is csinálhatnám heti párszor: az igazat megvallva én nem nagyon kezdek el magamtól edzeni otthon, főleg nem anélkül, hogy valakivel együtt csináljam. Nálam az otthon nem az edzés helye, arra ott a terem. Itt bele tudtok lesni, milyen is ez a mozgásforma:

 

Van egy masszázsfajta (illetve több is persze), amely nagyon hatásos lehet az olyan mélyebb gyökerű fájdalom esetén, amely nekem is van: ez a Yu-meiho:

Van is egy masszőr, akinél eddig csak egyszer jártam még 1,5 hónapja, de nem azért, mert nem tetszett, hanem mert elment az illető az El Camino-ra… Pont most fog visszatérni és el is fogok járni hozzá hetente-kéthetente (mondjuk elég húzós, 7000 Ft / alkalom), de ha hat, akkor megéri. A masszőr nem ajánlotta nekem a gravitációs csizmát, amelyet én korábban használtam kb. 3/4-edévig, hiszen igaza van abban, hogy a többi ízületet (térd, csípő, boka) előbb szétnyújtja, mielőtt az érintett deréki részhez érne és a denevér padot javasolta helyette. Ugyan ez elég húzós árban van és az elhelyezése sem olyan egyszerű, mint a csizmáé (ahhoz csak egy húzódzkodó rudat kell felszerelni), de vannak olyan edzőtermek, egészség központok, ahol lehetőségünk van használni ezt az eszközt.inversion-table-reviews

Persze még olyan esetekben jön elő erőteljesebben a fájdalom, mint menstruáció előtti napok vagy például pár hete vesemedence-gyulladásszerű tüneteim voltak, amely igen megviselt deréktájékon… Női, hormonális vagy bakteriális panaszokra ajánlom a cickafark, kamilla vagy barátcserje teát rendszeres fogyasztásra.

Gyorssegélynek nekem bevált a levendulás izomlazító krém, de persze rengeteg sportkrémet árulnak, amelyek közül válogathatunk (inkább minimális összetevőkből álló natúr, tiszta készítményt válasszunk), de persze ezek csak tünetileg kezelnek és a hosszútávú gyógyulás felé még más úton kell majd nekem is közelítenem a jövőben…

Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg féle-fajta derékfájás van és mindenkinek más használ, ennek ellenére remélem, hogy ez a kis áttekintés segít majd pár olvasónak, hogy enyhítsen a panaszain. Összefoglalva az egyszerű tanácsaim:

  • rendszeres (napi szintű vagy heti 5-6 alkalmankénti) mozgás, amely nem terheli az érintett területet – nem feltétlenül a nagyon laza mozgásforma a megoldás! A Beautyrobicot minden derékfájósnak szívből tudom ajánlani!
  • irodai munkavégzés esetén alternatívák ülésre
  • a mélyizmot érintő masszázs alkalmazása
  • denevér pad használata

Legyen szép, fájdalommentes napotok!

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Csak derékan!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Tényleg sok mindent kipróbáltál, egy részén én is végigmentem. Pl. Body Art nekem sem jött be, de valószínűleg azért, mert belecsöppenve a csoportszellemben végigcsináltam ugyanazt, amit azok, akik rutinosan tolják már egy ideje, ezáltal túlerőltettem magam. Nem láttam, hogy lehetne ebbe bekapcsolódni. Volt még egy másik torna, ami meglepetésemre ugyancsak dinamikus volt, bár nem gondoltam róla, ott már óra közben rémülten távoztam, nem kockáztattam. A sokféle hátfájás közül nekem az van, amikor az alsó gerincszakasz szó szerint lötyög. Nagyon ésszel kell mozgatni, csak tudatos, vezetett mozgás lehet tónusban, semmi lóbálás és vak lendület. A dinamikus egész lábas emelésektől például egész hamar jön az SI ízületem fájdalma.
    Aztán egy ideje egy TripleX trénerhez járok magánórára. Nekem ez a forma nagyon bejön, a trénernek elég széles rálátása van ezekre a problémákra, először is a testtartásomat elemezte ki, a mozgásomat, és aztán építette fel a tréninget. Nem tudom, hogy a többi tréner milyen, tartanak-e magánórákat, hozzám ő volt legközelebb, és nagyon örülök neki, mert még hasonló is volt a saját problémája, így teljesen képben van, hogy mit kell csinálni. Nem csak a lumbális szakasszal foglalkozik, hanem az egész tartást próbálja javítani, és derékban az izmokat mint egy csípőövet megerősíteni. SMR-henger, nagy fitlabda, kis puha labda, rugalmas rúd, szalagok stb. használata is van.
    Én is ülőmunkát végzek. Igyekszem a testhelyzetet váltogatni, felállni gyakran. Tény, hogy akkor kezdett javulni a hátam, amikor egy hétig nem ültem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: