KarmaKamra Jógacsoport: Az első két hónap summája

A tagdíjköteles fészbuk jógacsoportom történetének harmadik havába lép át pár napon belül. Ebben a bejegyzésben néhány eddigi tapasztalatot szeretnék veletek megosztani.

A múlt

2020-ban, közkívánatra, egy online jógás csoportot hoztam létre a Facebook-on. Azelőtt, 2019 áprilisától 2020 szeptemberéig, irodai jógaórákat tartottam a munkahelyemen heti rendszerességgel. Először személyesen az irodában, majd élő közvetítés keretében hetente két alkalommal 60 percben.

A cégtől való elválásom után keletkezett űrt remekül betöltötte ez a magánkezdeményezés, így azok az ex-kollégáim sem maradtak jógaórák nélkül, akik már hozzászoktak, hogy rendszeresen tartok nekik jógaórákat.

Igazság szerint kezdetben eszembe sem jutott, hogy pénzt kérjek a tagoktól a saját csoportomban, ugyanis októbertől a munkaidő lejárta után, saját kedvtelésből és tapasztalatszerzés céljából készítettem a videókat. Korábban egyébként adományos alapon tartottam jógaórákat a munkahelyemen, később pedig a cég finanszírozta az általam nyújtott online szolgáltatást, így a kollégák, akik egytől egyig mind ülőmunkát végeztek, egyfajta béren kívüli juttatásként élvezhették a jógaórák lazító és felfrissítő hatásait.

Igyekeztem változatos órákat tartani, egy-egy területre fókuszáló órákat állítottam össze, amelyek az irodai munkából adódó kellemetlenségeket voltak hivatva ellensúlyozni. Többek között tartottam nyak-és vállat lazító órákat, a gerincet és a lábakat átmozgató órákat, immunerősítő és lecsendesítő, stresszoldó órákat. Az online csoport remek platformot biztosított nekem, hogy a csoporttagokkal közvetett módon kommunikálni tudjak és folyamatosan visszajelzést kapjak tőlük.

A jelen

Idén januárban újra egyéni vállalkozóként kezdtem el dolgozni, tehát számlaképessé váltam. Úgy döntöttem, hogy még komolyabban veszem az online csoportban tartott órákat. Ez azzal is járt, hogy fejlesztéseket kellett eszközölnöm a videók minőségi javításának érdekében, továbbá az is nehézséget okozott, hogy időközben elköltöztem. Azelőtt egy hatalmas, emeleti, napfényes szobában tartottam az órákat, egy családi ház tetőterében, ahol nem volt probléma élőben felvenni a videókat, hiszen a körülmények adottak voltak.

Jelenleg egy nem sokkal nagyobb lakásban lakom, mint az a szoba volt, ráadásul az alagsorban és még WiFi sincs. Tehát a helyszűkére, a világításra és a technikai nehéségekre is megoldást kellett találnom.

A februári és a márciusi videókat rövid hanganyag formájában rögzítettem és továbbra is élni fogok ezzel a módszerrel, mert úgy gondolom, hogy amikor a mondanivaló fontosabb, mint a kép (értsd úgy, az, hogy engem mutat a kamera), akkor hatékonyabb előre megírnom és felolvasnom, amit kigondoltam. A videókat egy másik vállalkozóval (aki már a kezdetek óta csoporttag) együtt állítjuk össze utólag. Így a csoporttagok akkor és ott nézik meg a videót, amikor nekik alkalmas és kényelmes és a gyakorlatokat is el tudják végezni később, nincsenek helyhez és időhöz kötve.

Én már a fizetőssé tétel előtt kitaláltam az egész koncepciót és a megvalósítás lépéseit. Hosszú távra terveztem és tudtam, hogy időbe telik, amíg kiforrja magát az elképzelésem. Időm és energiám szerencsére bőven van rá, hogy mindezt véghezvigyem.

Viszont számtalan nehézséggel szembesültem (és szembesülök, mind a mai napig), amikor fizetőssé tettem a csoportot. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy felvegyem a kapcsolatot a csoport tagjaival. A csoportposztok nem jutnak el mindenkihez. A Messenger üzenet nem mindenkinél megoldás, hiszen ha nem ismerősöm az illető, akkor nem jut el hozzá az üzenet. A csoportban való név szerinti szólítás (tegelés) sem biztos, hogy működik.

Az ingyenes próbahetet követően búcsút vettem azoktól a tagoktól, akiket nem tudtam elérni. Ugyan én hívtam meg őket a csoportba (vagy más tagok adták őket a csoporthoz), mert korábban belájkolták a Facebook oldalamat, de ha nem tudom felvenni velük a kapcsolatot, akkor nem tudom kideríteni, hogy hasznosnak találják-e a csoporttagságot.

Ettől függetlenül voltak, akik úgy döntöttek, hogy maradnak a csoportban, tehát befizették a havi tagdíjat. Ezúton is hálás vagyok nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem! 🙂

De nézzük meg a statisztikát.

Jelenlegi tagok: 15 jógini / jógi

Tegnap csatlakozott hozzánk egy kedves régi ismerősöm, aki az idei TELJES ÉVRE előre kifizette a tagdíjat. Ezúton is hálásan köszönöm Neked, Bea! 🙂 Ajándékod egy KarmaKamra Kezdőcsomag: KarmaKamra első havi videók és kiegészítők, tehát egy logóval ellátott szemtakaró és füldugó:

A tegnapi esetből arra a következtetésre jutottam, hogy elképzelhető, hogy rajtam és a kép-és hangtechnikus kollégámon kívül mások is vannak a csoportban, akik szeretnek előre tervezni. Így áprilistól kedvezményes bérleteket vezetek be: 3, 6 és 12 havi bérletet. Ezzel szeretnék segíteni a tagoknak, hogy ne kelljen minden hónap elején utalgatniuk vagy csoportos beszedést beállítaniuk a netbankjukban.

Íme a jelenlegi árlista és a bérletek elnevezése:

1 hónap: 1.270 Ft

3 hónap: 3.000 Ft – Óvatos Jógini/Jógi Bérlet

6 hónap: 5.500 Ft – Bevállalós Jógini/Jógi Bérlet

12 hónap: 10.000 Ft – Előrelátó Jógini/Jógi Bérlet

A jövő

A csoport jövője a Mi kezünkben van. Hárman már biztosan maradunk és mi akár egy ember kedvéért is folytatjuk, mert ha csak egyetlen egy emberhez jut el az üzenetem, nekem már érdemes csinálni, amit csinálok.

Ha Te is csatlakoznál a csoporthoz, akkor Téged is várunk szeretettel:

https://www.facebook.com/groups/781583679348770

a JAVulás útjai csapata: Tami & Attila

Közzétéve: a JAVulás útjai

Zsigmondi Tamara “a JAVulás útjai” Szabadúszó Egyéni Vállalkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: